ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Το διοικητικό «θρίλερ» και ο… «λευκός καπνός»

08:30 - 18 Οκτ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Το διοικητικό «θρίλερ» και ο… «λευκός καπνός»
Το «θρίλερ» της ανασύστασης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, με απώτερο χρονικό σημείο την τελευταία εβδομάδα του μήνα, οπότε είναι προγραμματισμένα κρίσιμα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

Η οριστικοποίηση των νέων διοικήσεων που θα συμβαδίσει με την επιλογή της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, αποτελεί άλλσωτε προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

 

Και μαζί με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με την ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στα τέλη του μήνα, αλλά και την νομοθετική κάλυψη υπογραφής για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, η ολοκλήρωση των ζυμώσεων όσον αφορά στις διοικήσεις των τραπεζών έρχεται να αποτελέσει άλλο ένα ψηφιδωτό στο τραπεζικό παζλ, με στόχο την ολική επαναφορά του συστήματος στην οικονομία.

 

Βέβαια, οι νέες διοικήσεις θα κρίνονται ανά τρίμηνο από τον SSM για μια σειρά από… επιδόσεις, όπως π.χ. η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο, δεδομένων των όσων έχουν προηγηθεί και των δυσκολιών να προκύψει «συμβιβασμός» μεταξύ SSM και ελληνικής πλευράς, η πλήρωση των κενών θέσεων αποτελεί θετικό νέο.

 

Όσον αφορά στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ, φέρεται να έχει «κλειδώσει» η επιλογή του κ. Γιώργου Χατζηνικολάου για τη θέση του προέδρου. Πρόκειται για τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Ένωσης Swap και Παραγώγων (ISDA) στη Ν. Υόρκη από τον Αύγουστο του 2011. Ο κ. Χατζηνικολάου εργαζόταν στην ISDA από το 2007, με ένα περίπου διετές διάλλειμα στην Ελλάδα όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και διευθύνων σύμβουλος στην TBank.

 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, εντοπίζεται στο πρόσωπο του νέου διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, όπου οι… λίστες και η ονοματολογία εσχάτως πήγαιναν και έρχονταν. Προσεχώς θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Διορισμού της Πειραιώς (Nomination Comittee) και αυτή τη φορά θα πρέπει να βγει «λευκός καπνός» σε ότι αφορά την επιλογή του CEO, με την EGON ZEHNDER να προχωρά εσχάτως στην κατάρτιση της νέας short list.

 

Πάντως, πέραν της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, με ενδιαφέρον αναμένεται ο νέος πρόεδρος στην ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα, ο οποίος θα αντικαταστήσει την αποχωρήσασα λόγω (πολιτικού) ασυμβίβαστου με το νόμο 4346, κ. Λούκα Κατσέλη.

 

Παράλληλα, αναμένονται και οι εξελίξεις για τις θέσεις διευθύνοντος και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.