ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακύκλωση... το «νέο χρήμα» στις τράπεζες μετά τα capital controls

10:48 - 18 Οκτ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ανακύκλωση... το «νέο χρήμα» στις τράπεζες μετά τα capital controls
Μόλις στα 20 δισ. ευρώ ανέρχονται οι νέες καταθέσεις στις τράπεζες, μετά τα capital controls, σημάδι ότι η εμπιστοσύνη δεν έχει επιστρέψει ακόμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το «νέο χρήμα» που δεν υπόκειται στους κεφαλαιακούς ελέγχους, καθώς εισέρρευσε στις τράπεζες μετά το καλοκαίρι του 2015, προέρχεται, κυρίως από ανακύκλωση χρημάτων, μετρητών κι εμβασμάτων από το εξωτερικό.

 

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η Καθημερινή, υπολογίζεται ότι περίπου 5 δισ. ευρώ αυτών των «ελεύθερων» καταθέσεων προέρχονται από εμβάσματα εξωτερικού (δηλαδή επιστροφή κεφαλαίου) ενώ τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ προέρχονται από ανακύκλωση μετρητών από τους πολίτες, δηλαδή από ανάληψη μετρητών, κατανάλωση και επανακατάθεση μέσω των επιχειρήσεων.

 

Η ανακύκλωση αυτή όμως δεν προσθέτει νέα κεφάλαια στις τράπεζες, για τις οποίες το μεγάλο «στοίχημα» είναι να πετύχουν πραγματικές εισροές νέων καταθέσεων.


Σημειώνεται ότι ο Αύγουστος αποτελεί τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα αύξηση των καταθέσεων ωστόσο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015 η αύξηση δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.