ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Επαφές με ξένα funds για τα «κόκκινα» δάνεια

11:07 - 04 Νοε 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Επαφές με ξένα funds για τα «κόκκινα» δάνεια
Αυξημένο είναι το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον από ξένα funds για τη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων που δημιουργείται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις εταιρείες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για λήψη της απαιτούμενης άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος, επιπλέον δέκα διαχειριστές εξετάζουν το ενδεχόμενο εισόδου στην ελληνική οικονομία μέσω των «κόκκινων» δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επαφές των στελεχών των ελληνικών τραπεζών με εκπροσώπους ξένων funds που έχουν στο... ραντάρ τους τη χώρα μας έχουν πυκνώσει.


Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν υποβληθεί στην ΕΚΤ, μέχρι και το τέλος του 2019 οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι στοχεύουν στην ανάκτηση 13 δισ. ευρώ από πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων και από πλειστηριασμούς ενεχύρων που έχουν στα βιβλία τους.


Το 2017, η αξία των δανείων που θα ρευστοποιηθούν δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Τα νούμερα εκτιμάται ότι θα είναι σαφώς υψηλότερα, μετά το πρώτο τεστάρισμα της αγοράς την επόμενη χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό, οι πωλήσεις δανείων εκτιμάται πως μπορεί να φτάσουν έως τα 3 δισ. ευρώ το 2018 και έως τα 4 δισ. ευρώ το 2019.


Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες στοχεύουν σε έσοδα 5-8 δισ. ευρώ από την εκποίηση ακινήτων και λοιπών εξασφαλίσεων έναντι δανείων που έχουν χορηγήσει. Εφόσον δεν υπάρξουν εμπόδια στην πραγματοποίηση των πλειστηριασμών, τα έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ το 2017. Σε ένα καλό σενάριο, είναι εφικτό να φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ το 2018 και τα 4 δισ. ευρώ το 2019.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.