ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαγραφές ύψους 3,2 δισ ευρώ ζητά η ΤτΕ από τις τράπεζες

12:08 - 20 Φεβ 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τον προβληματισμό του για την διατήρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε υψηλά επίπεδα επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ κ Ν Γκαργκάνας με στελέχη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Παράλληλα και σύμφωνα με την ΤτΕ οι εμπορικές τράπεζες τα επόμενα 2-3 χρόνια θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους από 9,2 δις ευρώ στα 6 δις ευρώ ή στο 3,5% των συνολικών δανείων.

Πρακτικά θα πρέπει να διαγράψουν περίπου 3,2 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην ΕΕ υπάρχουν χώρες όπου οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες κινούνται ακόμη και στο 2,5% ωστόσο τα επίπεδα του 3,5% θεωρούνται λογικά για την Ελλάδα και την ανάπτυξη του συστήματος.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος μια σημαντική μείωση των καθυστερήσεων και γενικότερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συμβάλλει στην αύξηση έως και 0,5% του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών δηλαδή μια βελτίωση της τάξης των 50-100 εκατ ευρώ.

Πάντως δεν θα πρέπει να αποκλισθεί οι τράπεζες το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων για να μειώσουν τα προβληματικά τους δάνεια.

Ήδη η ΑΤΕ επεξεργάζεται σχέδιο τιτλοποίησης προβληματικών δανείων ύψους 300-400 εκατ ευρώ.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.