ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Οι κίνδυνοι από τη «σκληρή μάχη» για τα ΔΣ

07:58 - 09 Νοε 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Οι κίνδυνοι από τη «σκληρή μάχη» για τα ΔΣ
Η διοικητική κρίση που έπληξε τις ελληνικές τράπεζες, τόσο στο μέτωπο της ΕΘΝΙΚΗΣ, όσο και σε αυτό της ΠΕΙΡΑΙΩΣ, αλλά ακόμα και όσον αφορά τα όσα προηγήθηκαν στη «μικρότερη» ATTICA BANK, επί της ουσίας επιβεβαίωσαν τα όσα κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες στην τραπεζική πιάτσα.

Ότι εδώ και μερικούς μήνες εξελίσσεται  μια «σκληρή» μάχη στην οποία έλαβαν μέρος το ΤΧΣ, η ΤτΕ, ο SSM, η πλευρά των μετόχων των τραπεζών αλλά και των υφιστάμενων διοικητικών συμβουλίων, με «έπαθλο» τις αλλαγές στις διοικήσεις, ή αλλιώς τον «έλεγχο» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

Η σύγκρουση τόσο στο «μέτωπο» της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ αλλά ακόμα περισσότερο μετά τα όσα έλαβαν χώρα στην διοίκηση της ΕΤΕ, οδήγησαν τις εξελίξεις σε επικίνδυνο σημείο. Με άλλα λόγια, η σύγκρουση συμφερόντων έχει οδηγήσει σε ευθεία αμφισβήτηση τα χρονοδιαγράμματα για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων», μέτωπο στο οποίο εάν δεν έχουμε άμεσα αποτελέσματα ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποβεί αναποτελεσματική η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνέπεια να χρειαστούν νέες ΑΜΚ.

 

Όμως παρ' ότι πλέον χρόνος δεν υπάρχει, η σύγκρουση «τράβηξε» ήδη μέχρι τον Νοέμβριο, φτάνοντας σχεδόν στα όρια της εξάντλησης κάθε χρονικού περιθωρίου. Πέραν του ΤΧΣ, των εγχώριων μετόχων-διοκητικών στελεχών, του SSM που έβαλε εξ αρχής «δύσκολους όρους στο παιχνίδι», σε αυτό, δηλαδή στο «παιχνίδι των πιέσεων» , κρίσιμο ρόλο είχαν από την πρώτη κιόλας στιγμή οι ξένοι μέτοχοι που σε ορισμένες περιπτώσεις, με τις παρεμβάσεις τους έκαναν την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη για να βρεθεί  λύση.   

 

Την ώρα που υπάρχουν ανοιχτά κρίσιμα θέματα, τα οποία μάλιστα απαιτούν από τις τράπεζες μεγαλύτερο «δυναμικό» από το υπάρχον, η εικόνα που εξέπεμψε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τα αλλεπάλληλα επεισόδια στις αλλαγές διοικήσεων, δημιουργεί κίνδυνο συστημικής ευστάθειας.  Τον κίνδυνο αυτό διαμηνύει προς όλες τις πλευρές η ΤτΕ που αλλεπάλληλες φορές, με αφορμή και τα όσα συνέβησαν στην ΕΤΕ, διαμήνυε διακριτικά ότι πιθανή σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για τον διορισμό προέδρου θα προκαλούσε ζημιά στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

Όλα αυτά πάντως, δημιουργούν έντονο προβληματισμό και στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι παρακολουθούν ένα τραπεζικό σύστημα να «σέρνεται» επί μακρόν για θέματα υποδεέστερα των ουσιαστικών και κρίσιμων που πρέπει να επιληφθεί, με κορυφαία τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, την ενίσχυση της κερδοφορίας, την προσέλκυση εκ νέου των καταθέσεων κ.λπ. Υπενθυμίζεται δε, ότι η ανασύσταση των Δ.Σ. των τραπεζών συνδέεται ευθέως με τις εκταμιεύσεις των δόσεων προς την Ελλάδα…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.