ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Ετοιμάζονται τα ξένα funds για εξαγορά δανείων

09:20 - 12 Δεκ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Ετοιμάζονται τα ξένα funds για εξαγορά δανείων
Αν και το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνουν δράση τους, στο βαθμό που ο νόμος το επιτρέπει, με στόχο την εκκαθάρισης των ισολογισμών τους.

Μετά την στοχοθεσία των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ορίζοντα τα τέλη του 2019 και εν αναμονή των πρώτων αδειών σε εταιρίες διαχείρισης εντός του Δεκεμβρίου, εντείνεται το ενδιαφέρον εταιριών που διαθέτουν πλατφόρμες διαχείρισης για τα ελληνικά NPLs.

Η EUROBANK προ ημερών έδωσε τον τόνο καθώς προχώρησε μετά από διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα στη μεταβίβαση ομολογιακού δανείου της MIG, ύψους 150 εκατ. ευρώ, σε επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Fortress Investment Group. Στην περίπτωση αυτή πάντως, η πώληση του ομολογιακού της MIG είναι κεφαλαιακά ουδέτερη αφού η τράπεζα πούλησε τα δάνεια στο ποσό που αυτά ήταν εγγεγραμμένα στα βιβλία της. Ωστόσο αυτό επέτρεψε στη τράπεζα να εξυγιάνει τον ισολογισμό της κατά το παραπάνω ποσό.

Πέρα από αυτή την κίνηση πάντως, η κινητικότητα στο χώρο είναι σαφής. Στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν καταθέσει φάκελο περισσότερες από 7 ξένες εταιρείες -αλλά και μικτά σχήματα ξένων και ελληνικών συμφερόντων- προκειμένου να αδειοδοτηθούν και να προχωρήσουν στη διαχείριση αλλά και στην εξαγορά καθυστερούμενων οφειλών.

Στην αναμονή όμως βρίσκονται και οι τράπεζες, που αναμένουν το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν σε δραστικότερες και επιθετικότερες ενέργειες. Εξωδικαστικός μηχανισμός, νέο πτωχευτικό δίκαιο και νομική κάλυψη αποτελούν τα τρία κρίσιμα σημεία που θα πρέπει να νομοθετηθούν ώστε να ξεκινήσει ουσιαστικά η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Πρόκειται για το «μέτωπο» που κρίνεται ως το πιο σημαντικό για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, και ειδικότερα για τη δημιουργία συνθηκών μεταστροφής της προς εξαγωγικούς κλάδους, αλλά και για την αποτελεσματικότητα της κατανομής των πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση θα δοθεί στον εντοπισμό των επιχειρήσεων με προοπτικές βιωσιμότητας για τις οποίες θα εφαρμοστούν μακροπρόθεσμες λύσεις αναδιάρθρωσης σε συνδυασμό με την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Στην πλατφόρμα διαχείρισης της Aktua Hellas, η οποία έλαβε τη σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ) συμμετέχει με 55% η ALPHA BANK και με 45% η ισπανική Aktua.

Ανάλογη πλατφόρμα διαχείρισης σε συνεργασία με το αμερικανικό fund KKR έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες EUROBANK και ALPHA BANK από τον περασμένο Μάιο, ενώ ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχήμα έχει εκδηλώσει τόσο η ΠΕΙΡΑΙΩΣ όσο και η ΕΘΝΙΚΗ. Την πλατφόρμα θα «τρέξει» η εταιρεία Pillarstone, θυγατρική της KKR, ενώ στο σχήμα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η εργασία της πλατφόρμας είναι να διοχετεύσει μακροπρόθεσμα κεφάλαια και τεχνογνωσία στις επιχειρήσεις, με στόχο να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει η ανάπτυξή τους ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επωφεληθούν

Στόχος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι τα τέλη του 2019 είναι αυτή να προσεγγίζει τα 41 δις. ευρώ, η συμβολή των επιχειρηματικών ανοιγμάτων στην επίτευξη του στόχου υπολογίζεται στο 58% έναντι 22% της συμμετοχής των καταναλωτικών και 21% των στεγαστικών δανείων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.