ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσπάθεια επαναπροσέγγισης μεταξύ Πειραιώς και Κύπρου

15:02 - 23 Φεβ 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Προσπάθεια επαναπροσέγγισης φαίνεται ότι επιχειρείται στο παρασκήνιο μεταξύ της τράπεζας Πειραιώς και της τράπεζας Κύπρου ώστε να αντιμετωπισθούν οι επεκτατικές βλέψεις της Marfin Popular bank. H πλευρά της Πειραιώς και της Κύπρου φαίνεται ότι αναζητούν μια φόρμουλα συνεργασίας ωστόσο η προσπάθεια προσκρούει στις λεπτές ισορροπίες που τείνουν να διαμορφωθούν στην Κύπρο.

Η Εκκλησία της Κύπρου αλλά και άλλοι μέτοχοι δεν φαίνεται να διάκεινται θετικά σε μια τέτοια προοπτική όμως το management της Κύπρου μάλλον διαφοροποιείται σε σχέση με την γραμμή που έχει ακολουθήσει έως τώρα δηλαδή της αυτόνομης ανάπτυξης.

Στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε οι δύο τράπεζες να έρθουν σε μια συμφωνία σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο κ Προβόπουλος αντιπρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς ο οποίος είχε καλλιεργήσει πολύ καλές σχέσεις με την Κύπρου όταν ήταν πρόεδρος στην Emporiki.

Οι σχέσεις αυτές ενισχύθηκαν περαιτέρω την περίοδο όπου η Κύπρου υπέβαλλε δημόσια πρόταση στην Emporiki Bank.

To μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τελικά η Κύπρου και η Πειραιώς μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Ενδεχομένως να υπάρχει μια τέτοια προοπτική όμως τέτοια εξέλιξη θα επιταχύνει εξελίξεις παρά θα τις δυσχεράνει.

Αν προχωρήσει ένα deal μεταξύ της Πειραιώς και της Κύπρου ενδεχομένως να αυξήσει την επιθετικότητα της Marfin η οποία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί μια τέτοια προοπτική.

Το τελευταίο διάστημα πάντως μαίνεται μια μάχη που έχει μεταφερθεί στο ταμπλό του ΧΑ με διαρροές πάσης φύσεως φημών.

Ορισμένοι κύκλοι αναφέρουν ότι μπορεί η Πειραιώς να επιτύχει συνεργασία με την Alpha Bank.

Στέλεχος της Alpha πάντως διαψεύδει κατηγορηματικά μια τέτοια προοπτική.

Η Alpha δεν ενδιαφέρεται για εξαγορά τράπεζας στην Ελλάδα αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα άλλοι κύκλοι διέρρεαν φήμες που ήθελαν να έχουν υπάρξει συναντήσεις μεταξύ του κ Σάλλα της Πειραιώς και του κ Βγενόπουλου της Marfin και να διαπραγματεύονται μια συμφωνία στην τιμή των 33 ευρώ ανά μετοχή για την Πειραιώς.

Όμως τέτοια συνάντηση δεν έχει υπάρξει.

Η πλευρά της Marfin διαψεύδει οποιαδήποτε συνάντηση με την διοίκηση της Πειραιώς.

Συγκεκριμένα τονίζουν ότι «η Marfin αναμένει να ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση της Πειραιώς ώστε να θέσει σε εφαρμογή τα στρατηγικά  της σχέδια»


Πέφτουν οι τόνοι μεταξύ Χριστοδούλου και Τρ. Κύπρου

Εντωμεταξύ, προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να αποκατασταθεί το κλίμα στις σχέσεις του Κύπριου κεντρικού τραπεζίτη κ Χριστοδούλου και της διοίκησης της τράπεζας Κύπρου επιχειρείται το τελευταίο διάστημα.

Μετά την κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών ο κ Χριστοδούλου προσπαθεί να αποκαταστήσειτο κλίμα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα το οποίο επλήγη το τελευταίο διάστημα.

Ο κ Χριστοδούλου μάλλον θα ζητήσει να ανανεωθεί η θητεία του ως κεντρικός τραπεζίτης και δεν αποκλείεται να εγκριθεί από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Τ. Παπαδόπουλο.



Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.