ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με θετικό πρόσημο κλείνει η χρονιά για τις τραπεζικές καταθέσεις

12:34 - 23 Δεκ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με θετικό πρόσημο κλείνει η χρονιά για τις τραπεζικές καταθέσεις
Με θετικό πρόσημο κλείνει η χρονιά για τις τραπεζικές καταθέσεις έπειτα από μία περιπετειώδη διετία που είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή των capital controls. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το Νοέμβριο οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν περίπου 500 εκατ. ευρώ και το Δεκέμβριο 2 δισ ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος της χρονιάς οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα ξεπεράσουν τα 127 δισ ευρώ από 123,4 δισ ευρώ που ήταν στο τέλος του 2015.

Όπως σημειώνουν μάλιστα η τάση αυτή διαμορφώθηκε κυρίως μετά το Μάιο με την ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, της σταθεροποίησης της οικονομίας και της πολύ καλής τουριστικής χρονιάς.

 

Παρ' όλα αυτά τα ίδια τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως η αύξηση των καταθέσεων στο τέλος της χρονιάς είναι περισσότερο συγκυριακή και οφείλεται κυρίως σε εισροή αγροτικών επιδοτήσεων από την ΕΕ αλλά και στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις παίρνουν ολιγοήμερα δάνεια και τα καταθέτουν προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών τους.

 

Σε κάθε περίπτωση η βελτίωση της ρευστότητας είναι περιορισμένη, με τις καταθέσεις να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 7 δισ ευρώ σε σχέση με το ναδίρ του Ιουλίου 2015 όταν είχαν βρεθεί στα 120,8 δισ ευρώ. Σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα οι καταθέσεις είναι μειωμένες κατά 110 δισ ευρώ.

 

Σύμφωνα με τις τραπεζικές εκτιμήσεις ο μεγάλος όγκος των καταθέσεων που αποσύρθηκαν το 2014 και το 2015, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας, παραμένει εκτός τραπεζικού συστήματος σε θυρίδες και στρώματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.