ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήνυμα Δραγασάκη: Αναδιάρθρωση δανείων μόνο με κεφαλαιακές εισροές

23:13 - 11 Ιαν 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μήνυμα Δραγασάκη: Αναδιάρθρωση δανείων μόνο με κεφαλαιακές εισροές
Μήνυμα εν οψει αναδιαρθρώσεων των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών έστειλε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Ι. Δραγασάκης, μιλώντας, την Τετάρτη, στο Πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

"Τώρα, διαγραφές ή μειώσεις δανείων θα γίνονται μόνο σε επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας και μόνο εφόσον οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα συνεισφέρουν με νέα κεφάλαια και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια. Αν οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν, οι τράπεζες μπορούν να αναζητήσουν νέους επενδυτές με κεφάλαια και αξιόπιστα business plans.


Στις περιπτώσεις αυτές οι  τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους πριν διερευνηθεί το ενδεχόμενο να διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία εντός της χώρας ή στο εξωτερικό. Το ξέρουμε ότι αυτό δεν θα είναι πάντα εύκολο, αλλά το μήνυμα είναι ότι η εποχή που κάποιοι είχαν τα κέρδη τους στο εξωτερικό και τα χρέη τους στο εσωτερικό, δεν μπορεί και δεν θα γίνει πλέον ανεκτή. Και αυτό δεν συνιστά παραβίαση, αλλά σεβασμό των αρχών του Κράτους Δικαίου" τόνισε και προσέθεσε :
 

"Η αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας θα επιταχυνθεί και μέσα από τις διαδικασίες  αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Το νέο, ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τα ασφαλιστικά Ταμεία θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή και θα διέπεται από διαφανείς αρχές,κοινές για όλους.


Οι πρακτικές του παρελθόντος, όταν με πολιτικές παρεμβάσεις, εξασφαλίζονταν εύκολα δάνεια η χαρίζονταν χρέη «ημέτερων», δεν έχουν θέση στη νέα διακυβέρνηση. Και κάνει εντύπωση ότι ορισμένοι από εκείνους, που υπηρέτησαν ή υπηρετήθηκαν από αυτές τις πρακτικές, παραπλανούν και περιγράφουν την προσπάθεια ανατροπής αυτών των πρακτικών ως δήθεν απειλή για το Κράτος Δικαίου. "

Τελευταία τροποποίηση στις 23:20 - 11 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.