ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: «Ναι» στην ελάφρυνση δημόσιου χρέους μέσω swap του ESM

15:18 - 12 Ιαν 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: «Ναι» στην ελάφρυνση δημόσιου χρέους μέσω swap του ESM
Στις 18 με 20 Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν τα ΔΣ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, για να εγκρίνουν μεταβίβαση ομολόγων 30 δισ. στον ESM, δηλαδή αναμένεται να πούνε «ναι» στη συμμετοχή τους στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους με την ανταλλαγή των ομολόγων EFSF που έχουν στην κατοχή τους.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, λαμβάνοντας έγκριση παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις για τις ίδιες τις τράπεζες, καθώς τα ομόλογα θα αγορασθούν σε mark to market τιμή και όχι στη λογιστική αξία, εκτιμάται στην περιοχή των 700 εκατ. ευρώ.

 

Επί της ουσίας, από την ανταλλαγή των ομολόγων οι τράπεζες θα έχουν απώλειες από τη μελλοντική τους κερδοφορία.

 

Οι ελληνικές τράπεζες θα πληρωθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) με μετρητά ισόποσης αξίας. Από την πλευρά του, ο ESM, αφού πάρει τα ομόλογα, θα τα ακυρώσει και εν συνεχεία θα προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου χρονικής διάρκειας 30 ετών.

 

Ενόψει των επιπτώσεων, οι τράπεζες επιδίωξαν το προηγούμενο διάστημα να μειώσουν τις θέσεις τους σε ομόλογα αυτού του είδος προκειμένου να βρεθούν στο χρονικό σημείο της ανταλλαγής με όσο το δυνατόν μικρότερο απόθεμα τίτλων προς ανταλλαγή. 

 

Γ. Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.