ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Ποια «κόκκινα» δάνεια θα πουληθούν πρώτα στα funds

09:12 - 16 Ιαν 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Ποια «κόκκινα» δάνεια θα πουληθούν πρώτα στα funds
Τα δάνεια που θα μεταβιβάσουν πρώτα σε funds οι τράπεζες είναι τα καταγγελμένα επιχειρηματικά, μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση έχουν τα ναυτιλιακά, και καταναλωτικά δάνεια, εφόσον απαλειφθούν τα εμπόδια στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δημιουργηθεί μια αποτελεσματική δευτερογενής αγορά τραπεζικών δανείων στην Ελλάδα.

Αυτό αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην επισκόπηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Μπορεί στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και με το νομικό πλαίσιο να παραμένει ελλιπές, οι τράπεζες να επικεντρώνονται στη διαχείριση, και όχι πώληση, των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο βάσει του τριετούς πλάνου θα πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ύψους 7,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.Μέχρι στιγμής οι τιμές που προσφέρονται είναι εξαιρετικά χαμηλές και εύλογα οι τράπεζες δεν επιθυμούν να εγγράψουν νέες ζημιές.

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να μεταβιβάσουν τα προβληματικά δάνειά τους σε τιμή αρκετά χαμηλότερη από την ήδη απομειωμένη αξία ισολογισμού, χωρίς να επηρεάζεται ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας. Ειδικότερα η ΤτΕ σημειώνει ότι, το σύνολο των καταγγελμένων δανείων ύψους 48 δισ. ευρώ, με αξία εξασφαλίσεων ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ, θα μπορούσε δυνητικά να μεταβιβασθεί στο 30% της αξίας τους, ήτοι 14 δισ. ευρώ χωρίς να γίνει χρήση του υφιστάμενου υπερβάλλοντος κεφαλαιακού αποθέματος (capital buffer).

Συμπερασματικά, η ανάλυση καταδεικνύει ότι για ορισμένα είδη ανοιγμάτων και ειδικότερα για τα καταγγελμένα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια οι τράπεζες θα μπορούσαν να εξετάσουν συναλλαγές μεταβίβασης ανοιγμάτων για τις οποίες δεν θα υπάρχει επίπτωση στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, εφόσον απαλειφθούν τα εμπόδια στη διαχείριση των ΜΕΑ και δημιουργηθεί συνακόλουθα μια αποτελεσματική δευτερογενής αγορά τραπεζικών δανείων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, συνολικά, οι τράπεζες έχουν ήδη εγγράψει ζημιά για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) σε ποσοστό 48%, με αποτέλεσμα η αξία ισολογισμού να διαμορφώνεται στο 52% της ονομαστικής αξίας. Όμως, σύμφωνα με την ΤτΕ, τα NPEs θα μπορούσαν να πωληθούν στο 42% της ονομαστικής τους αξίας, χωρίς να μειώσουν το κεφαλαιακό απόθεμα των τραπεζών. Για τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών η αξία ισολογισμού διαμορφώνεται στο 45% και η κεφαλαιακά ουδέτερη τιμή στο 35% της ονομαστικής αξίας.

Στα επιμέρους στοιχεία, η αξία ισολογισμού (μετά την απομείωση της αξίας) για τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνεται στο 70%, για τα καταναλωτικά δάνεια στο 32%, για τα ναυτιλιακά δάνεια στο 65% και για τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%. Σε ότι αφορά τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η αξία ισολογισμού υπολογίζεται στο 48% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ των πολύ μικρών επιχειρήσεων στο 50%.

Όταν, ωστόσο, πρόκειται για πωλήσεις καταγγελμένων δανείων, για τα οποία οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μεγαλύτερες απομειώσεις, οι αντίστοιχες τιμές υποχωρούν αισθητά. Και αυτό γιατί η αξία ισολογισμού των καταγγελμένων δανείων είναι πολύ χαμηλότερη: στο 62% για τα στεγαστικά, στο 22% για τα καταναλωτικά, στο 40% για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο 35% για τις ΜμΕ, στο 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις και στο 12% για τα ναυτιλιακά δάνεια.

Όπως αναφέρει η ανάλυση της ΤτΕ, στο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο υπάρχουν καταγγελμένα ανοίγματα ονομαστικής αξίας περίπου 270 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν απομειωθεί κατά 88%. Η αξία που αποτιμώνται στους ισολογισμούς διαμορφώνεται σε περίπου 32 εκατ. ευρώ. Δηλαδή θα ήταν δυνατόν να μεταβιβαστούν στο 12% της ονομαστικής τους αξίας δανείου χωρίς ζημία. Ο δείκτης κάλυψης μάλιστα των απομειωμένων ναυτιλιακών δανείων που έχουν καταγγελθεί από εξασφαλίσεις ξεπερνά το 250%.

Στα καταγγελμένα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, τέλος, οι σωρευτικές προβλέψεις ξεπερνούν το 70%, με τον δείκτη κάλυψης των απομειωμένων δανείων από εξασφαλίσεις να ξεπερνά ελαφρώς το 150%.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.