ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: «Ισορροπία του τρόμου» για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

09:11 - 17 Ιαν 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: «Ισορροπία του τρόμου» για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις
«Ηχηρό καμπανάκι» για άμεση νομοθέτηση από την Πολιτεία ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών οφειλών και τη διάσωση υπερδανεισμένων εταιρειών «χτυπούν» οι τραπεζικές διοικήσεις που μόνο μέσα σε λίγες ημέρες έχουν έρθει αντιμέτωπες και πάλι με… «χιονοστιβάδες» τύπου Μαρινόπουλου ή και ΔΟΛ.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι ουκ ολίγες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις επί της ουσίας βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας της έλλειψης νομικής κάλυψης για τα στελέχη των τραπεζών που καλούνται να αποφασίσουν τη διάσωσή τους ή τον… «ξαφνικό τους θάνατο».


Άνθρωποι του χώρου αναφέρουν ότι χρειάζεται συνδυασμός… εξελίξεων, όπως η αναθέρμανση της οικονομίας και βέβαια η παροχή νομικής κάλυψης για να πάρει μπρος το μοντέλο της «αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων», που αποτελεί και βασικό «πυλώνα» στην προσπάθεια για μείωση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.


Οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών έχουν δεσμευτεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ ότι θα μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα από τα περίπου 100 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 60 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.


Η φετινή χρονιά είναι η πρώτη χρονιά δοκιμασίας των εγχώριων τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο, ήδη στελέχη τραπεζών εκφράζουν τον προβληματισμό του.


Το σχετικό νομοσχέδιο, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αναμενόταν στη Βουλή ως και τα τέλη του έτους, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι είναι κομβικής σημασίας η βελτίωση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν υποθέσεις επιχειρήσεων με υψηλό δανεισμό, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να ξαναζωντανέψουν.


Και δεν είναι τυχαίο που ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε σε θέματα όπως η παροχή νομικής κάλυψης στα τραπεζικά στελέχη που θα υπογράψουν αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών οφειλών, η καθιέρωση διαδικασιών ταχείας έξωσης μη συνεργάσιμων μετόχων, η παροχή φορολογικών διευκολύνσεων, η προώθηση νέων εργαλείων αναδιάρθρωσης χρέους, όπως π.χ. οι τιτλοποιήσεις οφειλών, η οριστικοποίηση των νέων κανόνων για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κ.λπ.


Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 09:29 - 17 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.