ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: «Πωλητήρια» στα Βαλκάνια, τα βλέμματα στη Ρουμανία

09:06 - 27 Ιαν 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: «Πωλητήρια» στα Βαλκάνια, τα βλέμματα στη Ρουμανία
Το εγχείρημα της EUROBANK να πουλήσει (πλειοψηφικό έστω μερίδιο) τη θυγατρική στη Ρουμανία, Bancpost, αναβίωσε τα σενάρια της περαιτέρω αποχώρησης των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια ή των συμπράξεών μεταξύ τους, προκειμένου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις για τον περιορισμό των διεθνών τους δραστηριοτήτων, τις οποίες έχουν αναλάβει με τα επικαιροποιημένα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Η… αποεπένδυση  των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια συνεχίζεται με τη Ρουμανία να φαίνεται ότι αποτελεί το βασικό «πεδίο αλλαγών», με τις EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ, κυρίως, και δευτερευόντως την ALPHA BANK να εξετάζουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Σημειώνεται ότι η τοπική αγορά εμφανίζει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Στην περίπτωση της θυγατρικής της Eurobank, Bancpost, μια και πρόσφατα αναδείχθηκε ως θέμα, η πώληση θα αφορά είτε ολόκληρη την τράπεζα, εφόσον βρεθεί τοπικός επενδυτής που θα προβεί στην εξαγορά, είτε διατήρηση ενός ποσοστού από τη Eurobank, εφόσον ο αγοραστής είναι ξένο fund.

 

Μάλιστα, προ ημερών, και ο ρουμανικός τύπος αναφέρθηκε στο ζήτημα, κάνοντας λόγο και για την πρόσληψη των HSBC και Mediobanca στη θέση των συμβούλων για την εξεύρεση «στρατηγικού εταίρου». Η  Bancpost με συνολικά περιουσιακά στοιχεία 2,8 δισ. ευρώ και δίκτυο 147 καταστημάτων κατέχει το 3% της ρουμανικής αγοράς και είναι η 9η μεγαλύτερη τράπεζα σε επίπεδο ενεργητικού. 

 

Την ίδια ώρα, ανάλογες σκέψεις φέρονται να υπάρχουν και στην ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα. Σε ό,τι αφορά τη θυγατρική της ΕΤΕ, Banca Romaneasca, το πωλητήριο θα αφορά τόσο την τράπεζα, όσο και την εταιρία leasing. Η  Banca Romaneasca έχει μερίδιο αγοράς 1,7%.  

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ΕΤΕ και Eurobank είχαν εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο η θυγατρική της δεύτερης, Bancpost, να εξαγοράσει την Banca Romaneasca, κάτι όμως που δεν προχώρησε.

 

Από κει και πέρα, και όσον αφορά στην ALPHA BANK, οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν κάνουν λόγο για ανάλογες προθέσεις, αν και η τράπεζα γενικά για να υλοποιήσει τη δέσμευση περιορισμού των διεθνών δραστηριοτήτων ως τις 30 Ιουνίου του 2018 θα πρέπει είτε να πωλήσει ποσοστό σε μία από τις θυγατρικές της σε Βαλκάνια και Κύπρο, είτε να προχωρήσει σε πώληση χαρτοφυλακίων. Δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης της σερβικής θυγατρικής της Alpha Bank, ενδεχομένως να παραμείνει στην αγορά της Ρουμανίας όπου η τοπική αγορά διαθέτει ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης.

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.