ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Γιατί μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό πώλησης «κόκκινων» δανείων

09:11 - 24 Φεβ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Γιατί μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό πώλησης «κόκκινων» δανείων
Σε μεγαλύτερο ποσοστό πώλησης «κόκκινων» δανείων έναντι των αρχικών πλάνων ενδέχεται να οδηγηθούν οι τράπεζες, ειδικά στην περίπτωση που η καθυστέρηση της αξιολόγησης με την οποία συνδέονται μέτρα αντιμετώπισης των NPLs (π.χ. ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.λπ.), ακυρώσει τους στόχους στο «κομμάτι» των ρυθμίσεων οφειλών.

Σημειώνεται ότι στους στόχους που έχουν υποβάλει οι ελληνικές τράπεζες στον SSM για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, οι πωλήσεις συμβάλλουν στο 5% του στόχου, ήτοι κάτι λιγότερο από 5,5 δισ. ευρώ), ενώ είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση καταγγελμένων δανείων ύψους 1 με 1,5 δισ. ευρώ, κυρίως από το χαρτοφυλάκιο των καταναλωτικών.

Θεωρητικά, οι πωλήσεις αυτές ετοιμάζονταν να γίνουν από τον επόμενο μήνα και μετά, με τη συνέχεια να περιλαμβάνει και το «πακέτο» των καταναλωτικών που είναι σε καθυστέρηση, πριν λάβουν σειρά οι πωλήσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στα τέλη της χρονιάς προς αρχές του επόμενου έτους.

Δεδομένου ότι, αφενός οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων κινδυνεύουν από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφετέρου η ΕΚΤ κρατάει για τον εαυτό της το «πανευρωπαϊκό δικαίωμα» να επιβάλει δεσμευτικές υποχρεώσεις σε μία τράπεζα, εάν θεωρήσει ότι δεν μειώνει αρκετά γρήγορα τον όγκο των «κόκκινων» δανείων της, προτρέποντάς την για μεγαλύτερη ρευστοποίηση ανοιγμάτων, τότε ουδείς μπορεί να «βάλει το χέρι του στη φωτιά» ότι δεν θα έχουμε μια τέτοια ντιρεκτίβα για την Ελλάδα.

Προφανώς, όλα θα κριθούν από την γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και βέβαια την «ειδικότερη» κατάσταση στην Ελλάδα, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της αξιολόγησης και την πορεία της οικονομίας.

Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι αναμένεται στην Αθήνα τον Μάρτιο η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, η οποία προφανώς και θα ζητήσει ενημέρωση για την πορεία των NPLs και NPEs, τις εκτιμήσεις των τραπεζών για το πώς θα «ανακουφιστούν»  οι ισολογισμοί τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ενδέχεται να δώσει και νέους… στόχους και τρόπους μείωσης του «κόκκινου βουνού».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα μόλις η Deloitte προέβλεψε ότι φέτος οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων μπορεί να φθάσουν τα 200 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις λίγο μεγαλύτερες των 100 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν το 2016. Εάν αυτό συμβεί αλλά και εάν συμπεριλάβει και τις ελληνικές τράπεζες, θα φανεί στη συνέχεια.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.