ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Στενεύει ο κλοιός για τα «κόκκινα» δάνεια

09:04 - 08 Μαρ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Στενεύει ο κλοιός για τα «κόκκινα» δάνεια
Η ώρα της κρίσεως πλησιάζει για τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών, καθώς μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσεως 2016, η Τράπεζα της Ελλάδας σχεδιάζει να διεξάγει τον έλεγχο επιδόσεων του πρώτου τριμήνου σχετικά με τη μείωση των NPLs.

Η διεξαγωγή του ελέγχου επιδόσεων τοποθετείται χρονικά στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο, στα μέσα του μήνα αναμένεται και η επιστροφή της επικεφαλής του SSM Ντ. Νουί στην Αθήνα, συγκεκριμένα στις 14 και 15 Μαρτίου, όπου και θα έχει συναντήσεις με τον διοικητή και στελέχη της ΤτΕ, με τους τραπεζίτες και το ΤΧΣ.

 

Η Νουί πρόκειται να μιλήσει για τα δεδομένα που διαμορφώνονται σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια αλλά και για τα «κόκκινα δάνεια» και τις συστάσεις της ΕΚΤ προς τις τράπεζες για τη διαχείριση του ζητήματος. Σημειώνεται ότι πανευρωπαϊκά τα "κόκκινα" δάνεια αγγίζουν το 1 τρις. ευρώ, με 107 δις. ευρώ εξ αυτών να αναλογούν στην Ελλάδα.

 

Δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που επέλεξε η επικεφαλής του SSM να επισκεφτεί την Αθήνα, καθώς την τρέχουσα περίοδο είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση για τις ελληνικές τράπεζες καίριων θεμάτων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

 

Η άφιξη της κ. Νουί συμπίπτει χρονικά με τη διαπραγμάτευση κρίσιμων ανοιχτών θεμάτων για τις ελληνικές τράπεζες,. Πρόκειται για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την παροχή νομικής κάλυψης στα στελέχη τραπεζών και Δημοσίου που θα χειριστούν αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς και βελτιώσεις στο δικαστικό σύστημα ώστε αυτό να μην γίνεται, λόγω χρονοβόρων διαδικασιών, καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

 

Ειδικότερα, η ύπαρξη μεγάλης μερίδας στρατηγικών κακοπληρωτών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτιμάται από την κ. Νουί ως ένα μεγάλο «αγκάθι», δεδομένου ότι πρόκειται για «κόκκινους» δανειολήπτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν, δεν το πράττουν εκ πεποιθήσεως. Πρόκειται, σύμφωνα με την ΤτΕ, για ποσοστό 1 στα 5 «κόκκινα» δάνεια.

 

Το ζήτημα αυτό το είχε θίξει και στην προηγούμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2016, όταν και είχε επισημάνει στους τραπεζίτες ότι πολλές άλλες χώρες έδρασαν κατάλληλα και αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Κάτι που, όπως είχε επισημάνει η κ. Νουί, δεν συνέβαινε στην Ελλάδα. Η κ. Νουί είχε καλέσει τις ελληνικές τράπεζες να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά στο μέτωπο των NPLs, ενώ είχε υπεραμυνθεί και των αυστηρών απαιτήσεων του νόμου για τα κριτήρια επιλογής διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών των τραπεζών, συνδέοντας εμφανώς τη σπουδαιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης με την πορεία των "κόκκινων" δανείων.

 

Οι τράπεζες έχουν υπογράψει δεσμεύσεις για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων απέναντι στον SSM. Συγκεκριμένα, έχουν δεσμευτεί να πετύχουν μείωση από τα 106,9 δισ. ευρώ (δηλαδή, σε ποσοστό 51% των συνολικών ανοιγμάτων) τον Ιούνιο του 2016, στα 66,7 δισ. ευρώ (δηλαδή, σε ποσοστό 34% των συνολικών ανοιγμάτων) ως τον Δεκέμβριο του 2019.

 

Με βάση τα στοιχεία που είχε παράσχει η ΤτΕ στις 30/11/2016, οι τράπεζες είχαν επιτύχει τους στόχους που είχαν θέσει για τις 30/9/2016, με οριακά μάλιστα θετική απόκλιση, διαμορφώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους σε 106 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτά είχαν αυξηθεί κατά 1,5% σε σχέση με το ποσό-στόχο και διαμορφώθηκαν στα 79,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 78,1 δισ. ευρώ.

 

Πλην όμως, στο τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, οι τράπεζες κατέγραψαν σημαντική αποκλιμάκωση των "κόκκινων" δανείων τους. Η πτωτική τάση, όμως, αντιστράφηκε στο πρώτο δίμηνο του 2017, καθώς η αβεβαιότητα για την αξιολόγηση οδήγησε σε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας αρνητικά δεδομένα για τον έλεγχο επιδόσεων α΄ τριμήνου των τραπεζών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.