ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πειραιώς: Η επιστροφή στην κανονικότητα και τα νέα «στοιχήματα»

08:57 - 13 Μαρ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πειραιώς: Η επιστροφή στην κανονικότητα και τα νέα «στοιχήματα»
Προκλήσεις αλλά και μεγάλες ευκαιρίες παρουσιάζει για το δίδυμο Γιώργου Χαντζηνικολάου – Χρήστου Μεγάλου η επόμενη ημέρα του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της χώρας.

Έχοντας ως προσόντα, μεταξύ άλλων, τη διεθνή τραπεζική εμπειρία, τις επαφές του με τα ξένα funds, την πετυχημένη πορεία του στον τομέα των deals, την εμπειρία από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και τη σοβαρή, όπως και μετριοπαθή στάση του, ο Χρ. Μεγάλου ήρθε να συμπληρώσει την «ηγεσία» της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ και να «αναλάβει το τιμόνι» του ομίλου.

 

Με αυτόν τον τρόπο κλείνει η διοικητική εκκρεμότητα και η ένταση πολλών μηνών, με συνέπεια το γκρουπ να επικεντρωθεί στην υλοποίηση της στρατηγικής του. Που περιλαμβάνει αφενός τη στήριξη της οικονομίας, αφετέρου το «μείζον», όσο και καυτό ζήτημα της διαχείρισης των προβληματικών δανείων, με τον όμιλο να «ελέγχει» έτσι κι αλλιώς μεγάλο κομμάτι της εγχώριας επιχειρηματικότητας, άρα να έχει και στο χαρτοφυλάκιό του μεγάλο μέρος από τα NPLs και NPEs.

 

Το ηγετικό δίδυμο αναλαμβάνει να «τρέξει» μια τράπεζα με μεγάλο μέγεθος και σημαντική θέση στην αγορά.

 

Ο καταλυτικός ρόλος του προέδρου Γιώργου Χαντζηνικολάου που έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα και προχώρησε σε συνεννόηση με τον SSM, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και τους μεγάλους μετόχους, οδήγησε στην εκλογή του Χρήστου Μεγάλου που θεωρείται από την αγορά αλλά και εντός των κόλπων της τράπεζας ως το πρόσωπο που θα συμβάλλει σημαντικά στον όμιλο.

 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να πιστώσουμε στον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΕΙΡΙΑΩΣ και το γεγονός της επιτυχούς μετάβασης της EUROBANK από την πλήρη κρατική στήριξη στον ιδιωτικό τομέα μέσω της ΑΜΚ που έφερε στην τράπεζα τον γνωστό ξένο μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα αλλά και πλήθος διεθνών άλλων funds. Κατά συνέπεια, δίχως να παραγνωρίζεται η μεγάλη συνδρομή των υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας που «κράτησαν όρθιο» τον όμιλο και διασφάλισαν την ομαλή λειτουργία σε κανονικούς ρυθμούς στην περίοδο της διοικητικής αλλαγής (Πουλόπουλος, Λεκκάκος κ.λπ.) η νέα ηγεσία αναμένεται να δώσει, σύμφωνα με παράγοντες της τραπεζικής αγοράς έναν νέο αέρα στην Πειραιώς που «ταλαιπωρήθηκε» από την εκκρεμότητα του τελευταίου χρόνου.

Μια σημαντική παράμετρος που επηρέαζε το σύνολο της τραπεζικής αγοράς ήταν ότι το διοικητικό κενό «φρέναρε» την διευθέτηση μεγάλων υποθέσεων όπου υπήρχε κοινή έκθεση των τραπεζών και τώρα πλέον ανοίγει ο δρόμος για ριζικές κινήσεις.

 

Ο Χρήστος Μεγάλου, όπως άλλωστε και ο Γιώργος Χαντζηνικολάου έχουν το χαρακτηριστικό της διεθνούς εμπειρίας που έχει τη σημασία του στο νέο τραπεζικό περιβάλλον.

 

Ο Γ. Χαντζηνικολάου έχει μακρά θητεία σε διεθνείς οργανισμούς, εμπειρία πολύτιμη για τις σχέσεις με τον SSM και άλλα θεσμικά όργανα ενώ ο Χρήστος Μεγάλου έχει άριστες σχέσεις με την διεθνή επενδυτική κοινότητα, κάτι που βοηθά στην επίτευξη deals όσο αφορά στοιχεία του ενεργητικού της τράπεζας και ειδικά κόκκινα δάνεια, όσο και στην προσέλκυση επενδυτών που θα ενισχύσουν τη μετοχική βάση της Πειραιώς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.