ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γρ.Προϋπολογισμού Βουλής: Ένα «κούρεμα» μπορεί να οδηγήσει σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση

15:19 - 15 Μαρ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Γρ.Προϋπολογισμού Βουλής: Ένα «κούρεμα» μπορεί να οδηγήσει σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση
Μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει βαθιά τραπεζική κρίση, δεδομένου ότι όταν οι τράπεζες κατέχουν μεγάλο μέρος του χρέους μια χώρας, η μείωση της αξίας του ή μια πιθανή αναδιάρθρωσή του θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο ενεργητικό τους, προειδοποιεί το Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής, με έκθεσή του, ενώ σημειώνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι εμπειρικές μελέτες δείχνουν ότι τραπεζικές κρίσεις, που συνδέονται με το γενικότερο μακροοικονομικό κλίμα, μπορούν να έχουν ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη.

 

Στην Ελλάδα, η τραπεζική κρίση ξεκίνησε το 2008 (ως απόρροια της κατάρρευσης της Lehman Brothers) και στη συνέχεια γιγαντώθηκε με την κρίση χρέους της χώρας, σημειώνεται.

 

Κατά το διάστημα αυτό, οι ελληνικές τράπεζες –που κατέγραψαν απώλειες € 38 δισ. μόνο λόγω του PSI το 201234– έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί 3 φορές (2013, 2014, 2015, πέρα από το πακέτο ενίσχυσης που είχε δοθεί το 2009). Κατά την περίοδο της κρίσης, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έφθασαν τα € 108,6 δισ., ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν δραματικά.

 

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό τους από τις διεθνείς διατραπεζικές αγορές και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων δεν επέτρεψαν στις τράπεζες να γίνουν μοχλός ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις και αναπτυξιακά σχέδια, κάτι που ασφαλώς έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας, εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού.

 

«Στην ουσία, τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεταμορφωθεί στον φοροεισπρακτικό βραχίονα του κράτους. Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τροφοδοτώντας με φθηνό χρήμα τις αγορές και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας», προστίθεται.

 

Μαρία Μιχάλη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.