ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Η αγωνία της αγοράς και η επιστροφή στην κερδοφορία

10:24 - 24 Μαρ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Η αγωνία της αγοράς και η επιστροφή στην κερδοφορία
Στις 29 και 30 του Μαρτίου θα δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματά τους οι συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους. Το ενδιαφέρον, αλλά συγχρόνως και η αγωνία των επενδυτών, επικεντρώνεται όχι στον αναμενόμενο τέταρτο τρίμηνο του 2016 που θα ολοκληρώσει την εικόνα για το περασμένο έτος, αλλά, κυρίως, στο αν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα για το 2017.

Για να πετύχουν την επιστροφή στην κερδοφορία -κυρίως το 2017- μετά από μία «πέτρινη» επταετία, θα πρέπει να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις και οι αναδιαρθρώσεις δανείων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και να ρυθμιστούν τα θέματα ρευστότητας, κυρίως με την επιστροφή των καταθέσεων, ώστε να αρχίσει και πάλι μία κάποια ροή χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία.

 

Οι τράπεζες έχουν υποστηρίξει πως μετά από 8 χρόνια θα παρουσιάσουν πραγματική κερδοφορία μέσα στο τρέχον έτος, μία κερδοφορία την οποία προσδοκά η αγορά. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα μεγέθη του 2017 θα αποτελέσουν τη βάση για τα stress tests που θα υποστούν και οι ελληνικές τράπεζες το επόμενο έτος.

Υπό κανονικές συνθήκες ο στόχος της κερδοφορίας το 2017 θα ήταν εύκολα επιτεύξιμος.

 

Όμως, στην παρούσα φάση η καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει οδηγήσει πολλά βήματα πίσω τον προγραμματισμό των πιστωτικών ιδρυμάτων, που πάντως δεν αναθεωρούν τους στόχους τους. Αυτό άλλωστε συμφωνήθηκε και με την επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.

 

Το μείζον πρόβλημα για τις τράπεζες παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια και η καθυστέρηση που υφίσταται ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις τράπεζες δυναμικές διαγραφές έχει μόνον κατά ένα τμήμα του ολοκληρωθεί και αυτό αφορά την αναβαλλόμενη φορολογία που επέτρεψε άλλωστε στα πιστωτικά ιδρύματα να ανακοινώσουν αποτελέσματα.

 

Ωστόσο η νομική προστασία τραπεζικών στελεχών και των στελεχών του Δημοσίου συνεχίζει να εκκρεμεί όπως επίσης, αν και συμφωνημένος, δεν έχει ακόμη ψηφιστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αλλά και η θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

 

Η παραπάνω ασάφεια και ανασφάλεια ενισχύει τον ρυθμό ανόδου των «κόκκινων» δανείων, ενώ εντείνει και τα προβλήματα ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πηγές υπολογίζουν σε 4 δισ. ευρώ την απομείωση των καταθέσεων από τις αρχές του έτους, ενώ ως καμπανάκι ήχησε η αύξηση του ELA.

 

Oι τράπεζες, πάντως, αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την κατάσταση και διαβεβαιώνουν πως δεν υφίσταται πρόβλημα με τα εμβάσματα στο πλαίσιο των προαναφερόμενων πιέσεων ρευστότητας. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως αντιμετωπίζουν τη συνήθη κίνηση σε ό,τι αφορά τα εμβάσματα εξωτερικού χωρίς δικαιολογητικά.

 

Σε καμία περίπτωση η εξάντληση των ορίων λίγες ημέρες πριν ή μετά το σύνηθες δεν προδίδει ανασφάλεια ή προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες, τουλάχιστον για την ώρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.