ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βγενόπουλος : Πρώτα η ενίσχυση της Marfin και μετά η Κύπρου

09:53 - 12 Μαρ 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με μια κίνηση που ξάφνιασε ακόμη και τους πλέον υποψιασμένους η Marfin Popular Bank και ο επικεφαλής Α. Βγενόπουλος κατάφεραν να επιτύχουν μια κορυφαία συμφωνία με την Πειραιώς και παράλληλα να αποκτήσουν το 8,07% της Κύπρου που όπως αποδείχθηκε αποτελούσε την βασική στρατηγική του ομίλου με απώτερο στόχο την δημιουργία εθνικού τραπεζικού πρωταθλητή στην Κύπρο.

Οι δύο στόχοι επιτεύχθηκαν, δηλαδή η αποκατάσταση των σχέσεων με την Πειραιώς και η απόκτηση του 8,07% της Κύπρου.

Θα ακολουθήσει η ισχυροποίηση της Marfin ώστε να αποδείξει στην αγορά την πραγματική της αξία. Δεν είναι τυχαίο ότι τίθεται στόχος η κεφαλαιοποίηση της Marfin να ανέλθει μέχρι τον Μάιο στα 8 δισ ευρώ ή 10-10,5 ευρώ ανά μετοχή.

Το επόμενο διάστημα όπως αναφέρει στο «R» oεπικεφαλής του ομίλου Marfin, κ Α. Βγενόπουλος , θα ρίξει το κύριο βάρος της στην μετεξέλιξη τουσε ένα νέο ομογενοποιημένο οργανισμό που θα προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές σε περιφερειακές αγορές ενώ θα επιτυγχάνει σημαντικά κέρδη στο εσωτερικό.

Ήδη θα ανακοινωθεί εξαγορά στην Ουκρανία ενώ βολιδοσκοπούνται και άλλες αγορές ενώ σχεδιάζονται και άλλεςεξαγορές στο εξωτερικό.

Στόχος της Marfin θα είναι επίσης να αποδείξει στην αγορά ότι μπορεί να επιτυγχάνει πολύ υψηλά κέρδη και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο α΄ τρίμηνο θα εμφανίσει κέρδη άνω των 100 εκατ ευρώ.

Βέβαια στο μεσοδιάστημα οι επαφές για την επίτευξη συμφωνίας με την Κύπρου θα συνεχίζονται….

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κρίσιμες επαφές με Κύπριους παράγοντες.

Με την Εκκλησία της Κύπρου ίσως υπάρξει συνάντησησήμερα αλλά και με άλλους ισχυρούς μετόχους όπως τα ταμεία αλλά και με τον πολιτικό παράγοντα με τους οποίους ο Α. Βγενόπουλος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.

Παρά τα προβλήματα που ίσως υπάρξουν το επόμενο διάστημα η Marfin θα αναζητήσει μια φόρμουλα συνεργασίας με την Κύπρου.

Όπως επισημαίνει στo «R» ο επικεφαλής του ομίλου κ Α. Βγενόπουλος « η Marfin θα στηριχθεί στην λογική της φιλικής προσέγγισης με την Κύπρου ώστε μελλοντικά να επιτευχθεί μια στρατηγική συμφωνία που θα έχει ως στόχο την μεγιστοποίηση των ωφελειών για μετόχους και καταναλωτές»

Πάντως ο κ Βγενόπουλος επισήμανε ότι για την Marfinχρονικά προηγείται η ενδυνάμωση του ομίλου , η ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης μέσω από ενέργειες που θα αποδείξουν την πραγματική αξία της τράπεζας. Το επόμενο διάστημα αναφέρει ο κ Βγενόπουλος θα παρθούν πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό momentum στον όμιλο της Marfin και θα ενισχύσουν την αξία του»

Θα ακολουθήσει η αύξηση κεφαλαίου 5,19 δισ ευρώ της Marfin Investment Group στα τέλη Απριλίου. Σημειώνεται ότι 2,5 δισ ευρώ θα επενδυθούν σε επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο πλην τραπεζών.

Στην αύξηση κεφαλαίου για την οποία θα εκδοθούν 14 νέες για κάθε 1 παλαιά στην τιμή των 6,70 ευρώ θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν και οι μέτοχοι μειοψηφίας που ελέγχουν το 4,75 ενώ η Marfin Popular δεν θα ασκήσει τα δικαιώματα της. Το Dubai θα εισφέρει από 500 εκατ ευρώ έως 2 δις ευρώ ανάλογα με την ζήτηση που θα προέλθει από διεθνείςτράπεζες, εφοπλιστέςκαι funds.

Το παρασκήνιο

Η Marfinδεν επιδίωκε να υποβάλλει δημόσια πρόταση σε Πειραιώς και Κύπρου αλλά χρησιμοποίησε ως φόβητρο τον παράγοντα αυτό ώστε να υποχρεώσει τις διοικήσεις της Πειραιώς και της Κύπρου να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου ο Α. Βγενόπουλος είχε ζητήσει από τον Μ Σάλλα να του πουλήσει την συμμετοχή του στην Κύπρου.

Τότε επειδή η καχυποψία είχε παρεισφρύσει στις σχέσεις των διοικήσεων , δεν αξιολογήθηκαν ορθά οι πραγματικές προθέσεις.

Στα μέσα Φεβρουαρίου όταν για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι η Πειραιώς και η Κύπρου θα μπορούσαν να συγχωνευθούν ή καλύτερα η Κύπρου να εξαγοράσει την Πειραιώς καθώς αυτό ήταν η βάση της συμφωνίας η πλευρά Βγενόπουλου επανήλθε στην Πειραιώς και ασκώντας πίεση με ποικίλους τρόπους ζητούσε το ποσοστό της Κύπρου.

Την προηγούμενη εβδομάδα όταν Σάλλας και Βγενόπουλος έδωσαν εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ότι θα παύσουν τις μεταξύ τους εχθροπραξίες η Πειραιώς συμφώνησε να πωλήσει την συμμετοχή της στην Κύπρου.

Ο Α Βγενόπουλος πέτυχε τον στρατηγικό του στόχο που ήταν να αποκτήσει αξιόλογο ποσοστό στην Κύπρου και ουσιαστικά να θέσει τις βάσεις για μια συγχώνευση των δύο τραπεζών μελλοντικά και παράλληλα να θέσει τις βάσεις για μελλοντική φιλική προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρώ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.