ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι νέες προτεραιότητες της τράπεζας Πειραιώς

10:04 - 12 Μαρ 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στην υλοποίηση του φιλόδοξου business plan προσανατολίζεται πλέον η τράπεζα Πειραιώς μετά την διευθέτηση των διαφορών με την Marfin Popular bank.

Η δραματική αλλαγή των σχέσεων των διοικήσεων των δύο τραπεζών από την όξυνση στην σταδιακή αποκατάσταση ίσως να αποδειχθεί ο σημαντικότερος ή καταλυτικότερος παράγοντας για μια μελλοντική σύμπλευση μεταξύ της Marfin και της Πειραιώς.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σε βάθος χρόνου ακόμη και την συγχώνευση των δύο τραπεζών όταν όμως η Πειραιώς θα έχει ισχυροποιηθεί περαιτέρω και η Marfin θα έχει πλήρως ομογενοποιηθεί και αυξήσει την εσωτερικής της αξία.

Βραχυπρόθεσμα η Πειραιώς ενισχύεται κεφαλαιακά κατά 500 εκατ ευρώ μέρος των οποίων θα επενδυθεί σε εξαγορές στο εξωτερικό αλλά και σε πιστωτική επέκταση.

Ταυτόχρονα η Πειραιώς κατέγραψε μια σημαντική κεφαλαιακή υπεραξία 170 εκατ ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στην Κύπρου τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά τα κέρδη του α΄ τριμήνου.

Με βάση πρώτες ενδείξεις τα κέρδη του α΄ τριμήνου του 2007 εφόσον συμπεριληφθούν τα έκτατα κέρδη από την πώληση του 8,07% της Κύπρου θα ανέλθουν στα 290-300 εκατ ευρώ καταγράφοντας αύξηση 61-62%.

Η συμφωνία κορυφής που επιτεύχθηκε μεταξύ Σάλλα και Βγενόπουλου πέραν της μεταβίβασης των μετοχών της Κύπρου και της επιχειρηματικής ανακωχής περιλάμβανε και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες όπως π.χ. η στήριξη της Πειραιώς στην Marfin να αποκτήσει την Κύπρου αλλά και η υποστήριξη της Marfin στην Πειραιώς ώστε να υλοποιήσει μια σειρά άλλων επιχειρηματικών σχεδίων.

Η διοίκηση της Πειραιώς πάντως δεν είναι τυχαίο ότι κάποια στιγμή είχε εκπονήσει μια μελέτη για το αν προέκυπταν συνέργειες από μια συγχώνευση με την Marfin.

Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών γνωρίζουν ότι οι δύο τράπεζες είναι συμπληρωματικές η Πειραιώς πιο οργανωμένη, η Marfin με μικρότερο δίκτυο αλλά με πολύ ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.