ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το σχέδιο για χαλάρωση των capital controls-Τα νέα όρια ανάληψης

08:11 - 10 Μαϊ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Το σχέδιο για χαλάρωση των capital controls-Τα νέα όρια ανάληψης
Τον οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των capital controls καλούνται να δημοσιοποιήσουν μέχρι τις 16 Μαΐου το υπουργείο Οικονομικών και η ΤτΕ. Στο πλαίσιο αυτό σημαντικότερη αλλαγή αναμένεται να αποτελέσει η αύξηση του ορίου αναλήψεων.

Οι τράπεζες προτείνουν το όριο να αυξηθεί στα 500 ευρώ την εβδομάδα, από 420 ευρώ σήμερα, ωστόσο, η πρόσφατη εκροή καταθέσεων στις αρχές του έτους, ενδέχεται να μην επιτρέψει τη συγκεκριμένη αλλαγή.

 

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν προτείνει το μηνιαίο όριο να ανοίξει έως και τις 2.000 ευρώ, αλλά και πάλι δεν είναι βέβαιο πως θα υπάρξει «πράσινο φως».

 

Οι τράπεζες θεωρούν επίσης πολύ σημαντικό το να υπάρξει απόφαση για άρση των περιορισμών στο άνοιγμα λογαριασμών.

 

Προτείνουν, λοιπόν, να επιτραπεί το άνοιγμα νέων καταθετικών λογαριασμών (όψεως και ταμιευτηρίου) και να μπορεί να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό είτε τον νέο, είτε τον υφιστάμενο.

 

Τέλος, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προτείνει όποιος επιστρέφει χρήματα από ξένη τράπεζα σε ελληνική, να του επιτρέπεται ανάληψη μετρητών έως το 60% (από 30% που είναι σήμερα).

 

Υπουργείο Οικονομικών και ΤτΕ επεξεργάζονται όλα τα παραπάνω και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, με τις αποφάσεις να αναμένονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των σταδίων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.