ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg για «κόκκινα» δάνεια: Κάντε το όπως η Attica Bank

08:31 - 13 Ιουν 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Bloomberg για «κόκκινα» δάνεια: Κάντε το όπως η Attica Bank
Σαν παράδειγμα προς μίμηση για τις συστημικές ελληνικές τράπεζες φέρνει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, την περίπτωση της Attica Bank, η οποία με μια στρατηγική κίνηση «ξεφορτώθηκε» το βάρος της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, αναθέτοντάς το στη βρετανική Aldridge. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά για το deal που «έκλεισε» πριν περίπου ένα μήνα).

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, «ενώ Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να συρρικνώσουν τον όγκο των δικών τους NPLs, η Attica Bank με μια κομβικής σημασίας συμφωνία, φαίνεται να δείχνει τον δρόμο στις τέσσερις συστημικές».

 

Για την ακρίβεια, γίνεται η πρώτη ελληνική τράπεζα -συνηθισμένο φαινόμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- η οποία στράφηκε στην τιτλοποίηση για να συρρικνώσει τα επισφαλή δάνεια και να κλείσει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα, αποτελώντας πιθανότατα τον προάγγελο μιας σειράς παρόμοιων συμφωνιών από τις μεγαλύτερες. Στην ουσία, η Attica τιτλοποιεί 1,3 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων περικόπτωντας στο ήμισυ τη μη εξυπηρετούμενη έκθεσή της και καλύπτοντας το κεφαλαιακό χάσμα. 

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Aldridge EDC SPeciality Finance –μια επενδυτική εταιρεία που ειδικεύεται στα distressed assets η οποία δημιουργήθηκε από τον Erik Fallstrom, συνιδρυτή της συμβουλευτικής εταιρείας για επισφαλή δάνεια, Hoist Finance, και τον πρώην γενικό διευθυντή της Lone Star, Andreas Tuczka».

 

«Με την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας, η Attica Bank θα επιστρέψει στον χάρτη», είχε δηλώσει κατά την ανακοίνωση του deal ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης.

 

Τα NPLs των συστημικών και της Attica                             

Περί τα τέλη του 2016, το συνολικό απόθεμα των NPLs στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, είχε μειωθεί μόλις κατά 1,2% από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016, φτάνοντας τα €106,3 δισ. και αντιπροσωπεύοντας το 44,8% του συνόλου των ανοιγμάτων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι τράπεζες έχασαν τους στόχους για τη συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της αβεβαιότητας που κυριάρχησε από τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών. Τα «κόκκινα» δάνεια, ανήλθαν στα €75,2 δισ., απομακρυνόμενα από τον στόχο των €74,7 δισ.

 

Από την άλλη μεριά, η Attica Bank, στα τέλη του 2016, είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κόκκινων δανείων στην Ελλάδα με €2,4 δισ., ποσό που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 62% όλων των δανείων της. Σαν να μην έφτανε αυτό, βγήκε στην επιφάνεια κι ένα κεφαλαιακό έλλειμμα 70 εκατ. που διαπιστώθηκε από stress test της Τράπεζας της Ελλάδος. 

 

Ωστόσο, μετά την ανάθεση χαρτοφυλακίου, η Τράπεζα Αττικής, αναμένει τα NPEs να μειωθούν στο 39,5% και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 33%.

 

«Η συμφωνία της Attica Bank μπορεί να λύσει το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα και χωρίς αίμα», τόνισε ο Δημήτρης Σκαλέος, συνεργάτης της Sigma Catalyst, οικονομικής συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα την Αθήνα, για να προσθέσει πως «αναβάλλουν το πρόβλημα, αλλά καλύπτουν τουλάχιστον το κεφαλαιακό χάσμα».

 

«Οι αγορές χαιρέτισαν αυτήν την εξέλιξη, εκτοξεύοντας τη μετοχή της τράπεζας στην Αθήνα. Για την ακρίβεια, οι μετοχές της Attica Bank έχουν διπλαστιαστεί σε αξία από τις αρχές του Μαΐου -όταν και πρωτοανακοινώθηκε η συμφωνία με την Aldridge- στα 0,105», επισημαίνει το Bloomberg για να καταλήξει πως περιμένει αυτήν την καινοτόμο κίνηση της Attica Bank να αποτελέσει τον «μπούσουλα» και για τις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

 

Επιμέλεια: Χάρης Αποστολόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.