ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το δίπτυχο της ανάπτυξης ΕΤΕ για το 2018- Τα κλειδιά της κερδοφορίας

11:53 - 01 Ιουλ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Το δίπτυχο της ανάπτυξης ΕΤΕ για το 2018- Τα κλειδιά της κερδοφορίας
Έμφαση στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες εντός των συνόρων και αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι το βασικό δίπτυχο της πολιτικής της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας το επόμενο έτος, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία του στη Γ.Σ. την Παρασκευή 30/6 ο Διευθύνων Σύμβουλός της Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

«Ο Όμιλός μας αλλάζει όψη. Δίνουμε απόλυτη έμφαση στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες ενώ, από πλευράς γεωγραφίας, η ένταση της δραστηριότητάς μας συγκεντρώνεται πλέον μέσα στην Ελλάδα. Εκεί που είμαστε όχι απλώς απαραίτητοι αλλά αναγκαίοι για να έρθει η ανάκαμψη τόνισε χαρακτηριστικά. «Στη διάρκεια αυτής της αναδιάταξης, η τράπεζά μας ενισχύει τα κεφάλαιά της ενώ αντλεί και ρευστότητα. Ρευστότητα που πλέον θα διοχετεύεται μέσα στη χώρα καθώς θα λειτουργήσουμε ως παράγοντας επιτάχυνσης της ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτός είναι, άλλωστε, ο φυσικός προορισμός μιας ηγέτιδας τράπεζας. Να ρυμουλκήσει την αγορά μέσα από την κινούμενη άμμο της στασιμότητας και να την οδηγήσει στην ανάκαμψη».

Σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας. «Στο τέλος του έτους _ και ύστερα από την αποπληρωμή των CoCos _ o δείκτης CET1 ανήλθε σε 16.3%. Διατηρήθηκε η συγκριτικά ισχυρή θέση ρευστότητάς μας καθώς, στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι η Εθνική Τράπεζα που έχει τη μικρότερη έκθεση στον ELA στο ύψος των €5.8δις κατά το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2016» ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Έμφαση στην Ελλάδα

Η ΕΤΕ, όπως και όλο το τραπεζικό σύστημα πλέον βλέπει ως πεδίο δράση το εσωτερικό αποκλειστικά. «Την αναδιάταξη των δυνάμεών μας εντός συνόρων, εμείς τη βλέπουμε ως στρατηγικό πλεονέκτημα. Λόγω του μεγέθους της Εθνικής, οι υποχρεώσεις και αποεπενδύσεις του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης ήταν από τις πιο εκτεταμένες στον τραπεζικό κλάδο. Έχουμε όμως ήδη υλοποιήσει πάνω από το 90% των δράσεων από πλευράς κεφαλαιακού οφέλους. _ ύστερα κι από την επιτυχημένη συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με σημαντικό τίμημα. Μεγάλες αποεπενδύσεις σημαίνει στην πραγματικότητα μεγάλη ενίσχυση των σημερινών μας δραστηριοτήτων στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Τρεις τρόποι για ισχυρή κερδοφορία

Ο κ. Φραγκιαδάκης έδωσε και το περίγραμμα της πολιτικής μέσα από την οποία θα διασφαλιστεί η κερδοφορία. Όπως είπε:

«Θα έρθει από την αύξηση των εσόδων μας λόγω της πιστωτικής επέκτασης.

Θα έρθει από τη μείωση του κόστους μας λόγω περαιτέρω λειτουργικής βελτίωσης.

Και θα έρθει επίσης από τη σχολαστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.»

Πώς θα γίνει η διαχείριση των κόκκινων δανείων

«Η Εθνική είναι η τράπεζα που θα υποστηρίξει κεφαλαιακά επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς για μια οικονομία βασισμένη στη δουλειά, τη βελτίωσηκαι την παραγωγικότητα, στην ορθή ανάληψη κινδύνων και στην εξωστρέφεια» δεσμεύτηκε ο κ. Φραγκιαδάκης και συμπλήρωσε:

«Στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μένουμε πιστοί στη φιλοσοφία που έχουμε μοιραστεί μαζί σας και στο παρελθόν. Σεβόμενοι τους μετόχους και τους καταθέτες μας, θα υποστηρίξουμε αυτούς που θέλουν και μπορούν να επανενταχθούν στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Αλλά δεν θα δείξουμε ανοχή σε όσους από μόνοι τους δεν σέβονται τα κεφάλαιά μας, δηλαδή τα κεφάλαιά σας. Είμαστε έτοιμοι και υλοποιούμε γενναιόδωρες και δραστικές λύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα για όσους επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας. Όμως η Εθνική θα είναι γενναιόδωρη μόνο με όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη και μοιράζονται μαζί μας τη φιλοσοφία πληρωμών.»

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:04 - 01 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.