ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Παγκρήτια μοχλός ανάπτυξης των μη συστημικών τραπεζών Κύριο

09:04 - 17 Αυγ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η Παγκρήτια μοχλός ανάπτυξης των μη συστημικών τραπεζών
Γράφει ο Βύρων Ζάννος Η Παγκρήτια Τράπεζα οργανώνεται, εξυγιαίνει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο και αναβαθμίζεται μηχανογραφικά. Στόχος είναι ο πλήρης εκσυγχρονισμός της μικρής αυτής συνεταιριστικής τράπεζας προκειμένου να μπορέσει στην επόμενη φάση να περάσει σε ανάπτυξη του δικτύου και των εργασιών της.
Ο νέος ισχυρός άνδρας της Παγκρήτιας Μιχάλης Σάλλας, δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά του και κρατάει χαμηλό προφίλ, όμως οι πληροφορίες που διαρρέονται αναφέρουν ότι η στρατηγική ανάπτυξης της τράπεζας, θα στηριχτεί σε συνεργασίες με άλλες συνεταιριστικές και περιφερειακές τράπεζες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύστημα μηχανογράφησης και μια γκάμα τραπεζικών προϊόντων τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν από όλες τις μικρότερες τράπεζες για τη δημιουργία ενός  «άτυπου» δικτύου των μη συστημικών τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ενημερωμένες πηγές, τη στιγμή αυτή οι αναλυτές επεξεργάζονται σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, με στόχο τη δημιουργία ενός ειδικού «προϊόντος» που να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αυτές που διαθέτουν αναπτυξιακές προοπτικές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Παγκρήτια θα κινηθεί στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων της φτιάχνοντας «προϊόντα» ρύθμισης, δηλαδή διαδικασίες που θα επιτρέπουν σε όσες εταιρίες – πελάτες της έχουν θετικά EBITDA (δηλαδή κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) να πετύχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Αυτές οι ρυθμίσεις θα είναι ενιαίες για όλες και για αυτό θα έχουν την εικόνα τραπεζικού «προϊόντος».
Η ρύθμιση του θέματος των κόκκινων δανείων είναι προτεραιότητα της Παγκρήτιας Τράπεζας, με παράλληλη προτεραιότητα την μηχανογράφηση της και την πλήρη εξυγίανση της. «Η Παγκρήτια δεν θα θυσιάσει την ποιότητα και την τραπεζική της ταυτότητα στο βωμό της ανάπτυξης» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση της τράπεζας. «Η ανάπτυξη θα ακολουθήσει, αφού πρώτα μετατραπεί η Παγκρήτια σε μια μικρή μεν αλλά, υγιή και σύγχρονη τράπεζα η οποία θα μπορεί να προσφέρει στους πελάτες της εκτός από δάνεια και καταθέσεις και μια πλήρη γκάμα τραπεζικών προϊόντων με στόχο την υποστήριξη της μικρής και της μεσαίας επιχείρησης».
Στο πλαίσιο αυτό η τράπεζα δεν αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της. Αλλά αυτό θα γίνει σε δεύτερη φάση. Η Παγκρήτια η οποία στηρίζει τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα σε 85.000 μεριδιούχους συνεταίρους, διαθέτει 48 καταστήματα στην Κρήτη, 4 στην Αθήνα και 2 στη Θεσσαλονίκη. 
«Η υποστήριξη του εξαγωγικού χαρακτήρα των κρητικών επιχειρήσεων είναι και θα παραμείνει προτεραιότητα της Παγκρήτιας τράπεζας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν ότι «οι εξαγωγικές δυνατότητες των κρητικών επιχειρήσεων αλλά και των επιχειρήσεων άλλων περιοχών, είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Είναι ένα εξαγωγικό μέλλον σε αντίθεση με το παρελθόν που η εγχώρια αγορά είχε δυνατότητες στήριξης της οικονομίας.»
Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος ενός σημαντικού ποσοστού της Παγκρήτιας τράπεζας έχει περάσει στα χέρια της εταιρίας συμμετοχών Lyctos που ανήκει στην οικογένεια του πρώην Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.
Η Lyctos συμμετέχει προς το παρόν στο οινοποιείο Semeli, τα κρασιά του οποίου έχουν αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις στο εξωτερικό, στην εταιρία security ESA και στην εταιρία διαχείρισης χαρτοφυλακίου WEALTH, ενώ ξεκινάει η συμμετοχή της και στην εταιρία WEALTH Κύπρου. Στα σχέδια της Lyctos εντάσσεται η συμμετοχή της μαζί με εταιρίες διαχείρισης ξενοδοχείων σε τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία) με προτεραιότητα τη Σαντορίνη.
Παρά πάντως τις συγκρατημένες μέχρι αυτή τη στιγμή προσεγγίσεις του Μιχάλη Σάλλα στα θέματα που αφορούν την Παγκρήτια τράπεζα, η αγορά αναμένει ότι ο έμπειρος τραπεζίτης σύντομα θα παρέμβει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του νέου τραπεζικού τοπίου, επιταχύνοντας την ανάπτυξη της μεγαλύτερης συνεταιριστικής τράπεζας της χώρας και αυτό ενδεχομένως να δώσει το έναυσμα και για άλλες συνεργασίες με συνεταιριστικές τράπεζες εκτός Κρήτης, με κοινό υπέδαφος τη μηχανογράφηση και τα τραπεζικά προϊόντα.    
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.