ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρχισαν οι έλεγχοι για τα stress tests

12:28 - 21 Αυγ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Άρχισαν οι έλεγχοι για τα stress tests
Της Ειρήνης Σακελλάρη Σε ένα ήπιο ή αλλιώς soft AQR φαίνεται να συγκλίνει η διαφορετικότητα στις απόψεις που έχουν εκφραστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ότι αφορά τα stress tests των τραπεζών.

Η μεθοδολογία, όπως αυτή εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προέβλεπε την ανάγκη ελέγχου ποιότητας ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων, κάτι το οποίο φαίνεται να θεωρεί απαραίτητο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδιαιτέρως για τις τράπεζες εκείνες- μεταξύ τους και οι Ελληνικές- που υπέστησαν ανακεφαλαιοποιήσεις στα προηγούμενα έτη.


Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ κατέγραψε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν μεταβάλει μεθοδολογία παρά της παραινέσεις του Ταμείου. Πλην όμως στην πράξη, τα κλιμάκια του SSM που διενεργούν ελέγχους στις τράπεζες ενόψει των stress tests δεν εξετάζουν μόνον τα χαρτοφυλάκια δανείων αλλά και διαδικασίες. Αυτό σημαίνει πως διενεργούν με κάποιο τρόπο έναν ήπιο έλεγχο στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών αφού τελικώς εξετάζουν μεταξύ άλλων το είδος και την επάρκεια των προβλέψεων, τον τρόπο με τον οποίον διενεργούνται οι χορηγήσεις . Τα παραπάνω στοιχεία είναι ποιοτικά και όχι ποσοτικά και όπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως έστω και μερικώς ικανοποιούνται οι απαιτήσεις που ανέκυψαν για ποιοτικούς ελέγχους μολονότι οι τελευταίοι δεν ήταν στο πρόγραμμα.

 

Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ήδη διενεργούνται έλεγχοι από τα κλιμάκια του SSM σε Εθνική και Alpha ενώ οι αντίστοιχοι σε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank αναμένονται το Νοέμβριο ενώ θα έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στις δύο πρώτες τράπεζες.

 

Πάντως τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν πως τα stress tests θα κυλίσουν ομαλά για τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και εάν οι τελευταίες αναγκασθούν να λάβουν περαιτέρω προβλέψεις μετά από τους ελέγχους που θα διεξάγει ο SSM, κυρίως λόγω της εφαρμογής των νέων λογιστικών προτύπων IFRS9 . Το buffer της κάθε τράπεζας είναι επαρκές και τα ομολογιακά που αναμένεται να εκδοθούν μέχρι το τέλος του έτους θα ενισχύσουν την επάρκεια κεφαλαίων.

 

Aποτελέσματα

 

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα εξαμήνου, συνωστισμός παρατηρείται στο τέλος του Αυγούστου ως προς την ανακοίνωσή τους.

 

Πιο συγκεκριμένα στις 30 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινώσουν το εξάμηνό τους οι Τράπεζες Πειραιώς και Eurobank και την αμέσως επόμενη ημέρα οι Εθνική και η Alpha.

 

Οι εκτιμήσεις μιλούν για αυξημένες καταθέσεις, μειωμένο ELA, απομόχλευση και πώληση σημαντικών στοιχείων ενεργητικού, βελτίωση κεφαλαίων και σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

 

Αισθητά βοηθούνται τόσο τα αποτελέσματα όσο και τα stress tests τ ων τραπεζών από τις θετικά αναθεωρημένες προβλέψεις σε ότι αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τα νέα βελτιωμένα στοιχεία από τις αναλύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων αξιολογούν την ανάπτυξη στο 1,5%. Τις εκτιμήσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι οίκοι αξιολόγησης όπως η Fitch που ανέβασε στο Β- την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:32 - 21 Αυγ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.