ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το "βλέμμα" ξανά στις τράπεζες-Η τρίτη αξιολόγηση και οι "παγίδες"

17:55 - 22 Αυγ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Το "βλέμμα" ξανά στις τράπεζες-Η τρίτη αξιολόγηση και οι "παγίδες"
Στο επίκεντρο της συνολικής συζήτησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται για ακόμα μια φορά οι τράπεζες, με την τρίτη αξιολόγηση να τις αναδεικνύει σε κεντρικό ζήτημα και με όλες τις πλευρές να αναγνωρίζουν ότι η πρόοδός τους ή μη θα αποτελέσει τον βασικότερο παράγοντα για την πορεία της ανάπτυξης.

Η τρίτη αξιολόγηση που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, αν και δεν περιλαμβάνει νέα προαπαιτούμενα για τις τράπεζες, θα μπορούσε να αποτελέσει μια "παγίδα" για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι πάντα αυτό που πλήττεται έντονα από τους κραδασμούς της οικονομίας. Ενδεχόμενες αναταράξεις στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα και σε νέες καθυστερήσεις, οι οποίες θα επιφέρουν νέο πλήγμα στις τράπεζες.

 

Σε γενικές γραμμές, η εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης στις αρχές του φθινοπώρου ξεκινούν μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα τραπεζικά ιδρύματα, ειδικά ενόψει των stress tests της ΕΚΤ την άνοιξη του 2018.

 

Βέβαια, η πορεία των τραπεζών μέχρι το ορόσημο των stress tests θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το γενικότερο κλίμα στην πορεία ανάπτυξης της χώρας, από την χαλάρωση των capital controls, από τις επόμενες ενδεχόμενες εξόδους της χώρας στις αγορές και φυσικά από την πρόοδο στην αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων.

 

Η πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη, την επιστροφή των καταθέσεων και διευκολύνοντας τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, μάλιστα, οι τράπεζες σχεδιάζουν έξοδο στις αγορές πιθανότατα κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με στόχο να αντλήσουν περίπου 2 δισ. ευρώ μέσω ομολογιακών εκδόσεων. Βέβαια, για να γίνει αυτό θα πρέπει να προηγηθεί μια ακόμα έξοδος στις αγορές από το ελληνικό Δημόσιο και να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η τρίτη αξιολόγηση.

 

Βέβαια, αυτό που θα κρίνει στο μεγαλύτερο βαθμό την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα είναι οι εξελίξεις στο "μέτωπο" των "κόκκινων" δανείων. Αν καταφέρουν να παρουσιάσουν θετικές επιδόσεις, οι προοπτικές του κλάδου θα ενισχυθούν θεαματικά.

 

Ωστόσο, αν υπάρξουν καθυστερήσεις στο πεδίο αυτό, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν νέους κινδύνους, ειδικά στον απόηχο των εκτιμήσεων του ΔΝΤ που έκανε λόγο για ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης του κλάδου με 10 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:33 - 23 Αυγ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.