ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody's: Κατάργηση ELA και επιστροφή καταθέσεων στις προτεραιότητες των τραπεζών

17:17 - 29 Σεπ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Moody's: Κατάργηση ELA και επιστροφή καταθέσεων στις προτεραιότητες των τραπεζών
Σε ανάλυσή του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο οίκος Moody`s εκτιμά πως βασικές προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν η χρηματοδότηση και η ρευστότητα.

Ο ELA θα διαρκέσει για ένα ή δύο χρόνια ακόμη σύμφωνα με τη Moody`s που προβλέπει πως η Εθνική θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που θα σταματήσει να αντλεί ρευστότητα από τον μηχανισμό καθώς έχει τη χαμηλότερη έκθεση (5%).

Για την Εθνική εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να τερματίσει την εξάρτησή της από τον ELA τους επόμενους 12-18 μήνες. Την υψηλότερη έκθεση έχει η Alpha Bank με 18%.

Η κατάργηση του ELA και η επιστροφή των καταθέσεων αποτελούν τους βασικότερους στόχους των τραπεζών, καθώς η ρευστότητα παραμένει χαμηλή. Ωστόσο, σημειώνει ότι, η εμπιστοσύνη των καταθετών ενισχύεται σταδιακά μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούνιο.

Ο οίκος αναφέρει τέλος ότι η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα είναι αδύναμη, ωστόσο οι προοπτικές για την άντληση χρηματοδότησης βελτιώνονται. Με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας "περιμένουμε οι τράπεζες σταδιακά, ολοένα και περισσότερο, να κερδίζουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές καλυμμένων ομολόγων και στις κεφαλαιαγορές, τους επόμενους 12 με 18 μήνες, με την Εθνική να προηγείται".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.