ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Περιμένουν επιστροφές καταθέσεων για να ανοίξει η κάνουλα δανείων

12:08 - 17 Δεκ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Την επιστροφή καταθέσεων περιμένουν οι τράπεζες, καθώς η διεύρυνση της αποταμιευτικής βάσης αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης και για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας μέσω των δανείων.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το 2017 τα σχετικά μεγέθη αναμένεται να σημειώσουν άνοδο για δεύτερη συνεχή χρονιά, ωστόσο ο δρόμοςπρος την κανονικότητα είναι μακρύς και δύσβατος.

Και αυτό διότι από τα 43 δισ. ευρώ που «δραπέτευσαν» λόγω των περιπετειών του 2015 (capital controls, δημοψήφισμα) έχουν γυρίσει μετά από δύο χρόνια μόλις τα 8 δισ. ευρώ.

«Από το καλοκαίρι και μετά δεν πάμε άσχημα, αλλά όχι όσο καλά θα θέλαμε» λέει στην εφημερίδα έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, αφού παρά το αρνητικό ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, οι τράπεζες κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι το 2017 θα κλείσει με αύξηση των υπολοίπων κατά 5 δισ. ευρώ, στα επίπεδα των 125-126 δισ. ευρώ.

Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι καθαρές εισροές διαμορφώθηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ περίπου με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο Νοέμβριος, αν και ήταν δύσκολος μήνας, (λόγω ΕΝΦΙΑ και τελευταίας δόσης για τον φόρο εισοδήματος), αναμένεται να είναι οριακά θετικός.

Ως εκ τούτου, σημειώνει η εφημερίδα, το τελικό... σκορ για φέτος θα διαμορφωθεί από τις επιδόσεις Δεκεμβρίου που παραδοσιακά είναι ανοδικός, παρά τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι ο Δεκέμβριος μπορεί να κλείσει με άνοδο των καταθέσεων περί τα 2,7 δισ. ευρώ.

 

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.