ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προληπτική γραμμή στήριξης μετά το πρόγραμμα ζητά η ΤτΕ

10:35 - 26 Φεβ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Προληπτική γραμμή στήριξης μετά το πρόγραμμα ζητά η ΤτΕ
Υπέρ της ανάγκης λήψης προληπτικής γραμμής στήριξης αναμένεται να επιχειρηματολογήσει σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην 85η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Παρά το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ομιλία του θα επιμείνει επαναλαμβάνοντας όλα όσα έχει τονίσει πρόσφατα.

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας από το βήμα της 85ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης θα επισημάνει πως η παραμονή σε χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ενδέχεται να προκαλέσει την απώλεια της δυνατότητας των ελληνικών ομολόγων να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (waiver). Παράλληλα θα υπογραμμίσει πως κάτι τέτοιο θα είχε αρνητική επίδραση τόσο στο κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, όσο και στη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ετήσια Έκθεση του Διοικητή για το 2017, που αναμένεται να δοθεί στο φως της δημοσιότητας σήμερα, εκτιμάται πως θα αναλυθούν οι στρατηγικές εξόδου από τα προγράμματα στήριξης και οι λόγοι που η προληπτική γραμμή είναι αναγκαία. Συγκεκριμένα αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν εξωτερικοί κίνδυνοι από τις παγκόσμιες αγορές, οι οποίοι δεν μπορούν να προβλεφθούν και το προληπτικό πρόγραμμα θα διασφαλίσει ότι η οικονομική πολιτική θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ελληνική οικονομία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.