ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποδίδει η εξυγίανση της ΑΤΕ Βank

11:08 - 10 Απρ 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η μεγαλύτερη εξυγίανση τράπεζας στην Ελλάδα έχει σημειωθεί επί ημερών Δ. Μηλιάκου στην ΑΤΕ Βank. Στο παρελθόν η ΑΤΕ εμφάνιζε μια εικόνα μη ανταγωνιστικής τράπεζας.

Οπως αποδείχθηκε η ΑΤΕ εμφάνιζε αρνητική καθαρή θέση λόγω των τεράστιων προβληματικών χαρτοφυλακίων λόγω δανείων και υποαξιών στα χαρτοφυλάκια συμμετοχών.

Τα επισφαλή δάνεια ανέρχονταν στο 25%, αντιμετώπιζε πρόβλημα με το ασφαλιστικό, χορηγούνταν δάνεια σε επιχειρηματίες που αποδείχθηκαν κακοπληρωτές, δίνοντανεγγυητικές 800 εκατ. ευρώ σε ΑΧΕ που βρίσκονταν στα κόκκινα και το κυριότερο ήταν μια αναχρονιστική και μη ανταγωνιστική τράπεζα.

Η προηγούμενη διοίκηση επί Λάμπρου κατέβαλλε μια προσπάθεια όμως δεν είχε την αρωγή της τότε κυβέρνησης. Η σημερινή διοίκηση Μηλιάκου χτυπήθηκε ανεπιτυχώς για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ομως ποια είναι η σημερινή εικόνα της ΑΤΕ; Ο όμιλος της ΑΤΕ κατάφερε να διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, να έχει επιλυθεί το ασφαλιστικό να αντιμετωπίζει τα επισφαλή δάνεια και από 25%το NPL να διαμορφώνεται στο 10% με στόχο το 7%.

Το κυριότερο όμως η ΑΤΕ αρχίζει και γίνεται ανταγωνιστική, βελτιώνει τις επιδόσεις της και αποκτά ισχυρή παρουσία στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια. Αυτή η νέα ΑΤΕ πλέον εξετάζεται και από τους ξένους που επενδύουν στην μετοχή ενώ τα κέρδη που θα εμφανίσει θα ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ στην χρήση 2007.  Η ΑΤΕ ενεργοποιείται, εξυγιαίνεται και κυρίως καθίσταται ανταγωνιστική.

Π Λεωτσάκος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.