ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Alpha Bank σας ταξιδεύει στην Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018

08:00 - 02 Απρ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η Alpha Bank σας ταξιδεύει στην Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018
«Τα βιβλία είναι μια μοναδική, φορητή μαγεία» έχει πει ο Αμερικανός συγγραφές, Στίβεν Κινγκ. Και δεν έχει άδικο. Είναι άλλωστε γεγονός πως εκτός του σκύλου, το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου καθώς θα είναι πάντα πιστό στον αναγνώστη του, πρόθυμο να τον «ταξιδέψει» και να μοιραστεί μαζί του τη σοφία που κρύβει στις σελίδες του. Ένας ακούραστος συνταξιδιώτης που μπορεί να διδάξει, να συγκινήσει, να φτιάξει τη διάθεση ή να μετατρέψει σε καλύτερο άνθρωπο αυτόν που θα επιλέξει να το διαβάσει. Μεγάλη λοιπόν η συνδρομή των βιβλίων στις ανθρώπινες κοινωνίες, μεγάλη και η τιμή της Αθήνας που από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019 θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου, χρησμένη από την UNESCO.

Η ελληνική πρωτεύουσα, θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, μέσα από τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση για το βιβλίο και τον αστείρευτο κόσμο του, με το μήνυμα «Βιβλία Παντού» και απευθύνει προσκλητήριο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της να απολαύσουν λογοτεχνικούς θησαυρούς. Για έναν χρόνο, το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει άγνωστες πολιτιστικές πτυχές της πόλης, σε περισσότερα από 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες, χώρους πολιτισμού της Αθήνας, στα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης, αλλά και στις μικρές υπαίθριες γωνιές της.

Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του βιβλίου «παρούσα» δηλώνει η Alpha Bank, η Τράπεζα που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ανάδειξη, την προστασία και την προαγωγή του πολιτισμού στη χώρα μας, ανοίγοντας τις πύλες της Βιβλιοθήκης της στο ευρύ κοινό. Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1984 και σήμερα αριθμεί περισσότερους από 30.000 ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους βιβλίων, καθώς και 578 τίτλους οικονομικών περιοδικών.

 MG 8361

Από τις 23 Απριλίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η Βιβλιοθήκη της Τράπεζας διοργανώνει δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, με την αρχή να γίνεται την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου 2018), με ξεναγήσεις στον χώρο της και έκπτωση 40% σε όλες τις Εκδόσεις της Alpha Bank. Θα πραγματοποιηθεί επίσης Έκθεση Σπάνιων Εκδόσεων από τη Συλλογή της Alpha Bank, στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού κτηρίου της (Σταδίου 40 και Πεσμαζόγλου 12). Πρόκειται για εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα και περιλαμβάνουν έργα κλασικών συγγραφέων, Ευρωπαίων περιηγητών που διέτρεξαν τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα, καθώς και εκδόσεις εικονογραφημένες από γνωστούς ζωγράφους και χαράκτες του 20ού αιώνα.

Ακόμη, θα γίνουν Βιβλιοπαρουσιάσεις επιλεγμένων εκδόσεων της Τράπεζας και άλλων εκδόσεων, οι οποίες θα απευθύνονται στο κοινό και θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Τράπεζας (Πανεπιστημίου 41, 4ος όροφος).

Η Βιβλιοθήκη δε θα μπορούσε να μη φιλοξενήσει και παιδιά, προκειμένου να καλλιεργήσει την αγάπη των μικρών αναγνωστών για το βιβλίο, τη μάθηση, τη γνώση. Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάζει φέτος ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Γνωρίζω τη Βιβλιοθήκη», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου και πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Βιβλιοθήκη, ενώ συνοδεύεται και από σχετικό έντυπο υλικό.

Panorama Bibliothikis 2

Επιπλέον, ως συνιδρυτής και μέλος του Δικτύου συνεργασίας των Οικονομικών Βιβλιοθηκών, με την επωνυμία «ΔΙ.Ο.ΒΙ. – Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών», η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank έχει ενεργή συμμετοχή και στις δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί για το 2018 και περιλαμβάνουν:

* Παρουσιάσεις εκδόσεων των μελών του Δικτύου, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της πόλης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το έτος 2018.

* Μία ημερίδα με τίτλο «Οικονομικές Βιβλιοθήκες: Δεξαμενές Πληροφόρησης και Κατάρτισης», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου 2018 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

* Μία εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία εντάχθηκε προσφάτως ως νέο μέλος στο ΔΙ.Ο.ΒΙ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συλλογή της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ελληνικά και ξενόγλωσσα εγκυκλοπαιδικά και λεξικογραφικά έργα, βιβλία αρχαιολογικού, λαογραφικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, βιβλία Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών της νεώτερης και της σύγχρονης εποχής, έργα αρχαίας, μεσαιωνικής και σύγχρονης ιστοριογραφίας, έργα της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας, καθώς και μία, μοναδική στην Ελλάδα, πλήρη συλλογή ιστορικών και γεωγραφικών χαρτών της Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα, έκδοσης του Χαρτογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Tubingen.

Ακόμη, περιλαμβάνει το Φωτογραφικό Αρχείο των εκδόσεων της Εμπορικής Τράπεζας, το οποίο αριθμεί περίπου 10.500 αρνητικά και διαφάνειες με ποικίλα θέματα από την ελληνική ιστορία και τέχνη και φωτογραφικό αρχείο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, το οποίο αριθμεί περίπου 3.800 αρνητικά και φωτογραφίες και περιλαμβάνει γενικές και μερικές απόψεις πόλεων, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, μνημεία, τοιχογραφίες, γλυπτά και άλλες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Τέλος, η Βιβλιοθήκη διαχειρίζεται και τις εκδόσεις της Alpha Bank που αριθμούν πλέον των 178 τίτλων βιβλίων, καθώς και 46 έντυπα εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων. Πρόκειται για εκδόσεις οικονομικού, ιστορικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου που αναφέρονται σε ποικίλες πτυχές της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:36 - 30 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.