ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προθεσμία SSM προς Πειραιώς: Ενίσχυση κεφαλαίων μέχρι τέλος της χρονιάς

19:41 - 28 Σεπ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Προθεσμία SSM προς Πειραιώς: Ενίσχυση κεφαλαίων μέχρι τέλος της χρονιάς
Ως το τέλος της χρονιάς έχει ζητήσει η ΕΚΤ από την Τράπεζα Πειραιώς να αντλήσει κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ πουλώντας ομόλογα Tier 2 με βάση ένα σχέδιο που συμφωνήθηκε με τον SSM.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τράπεζα Πειραιώς για να πετύχει τον στόχο επιχειρεί να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων με την ονομασία «Nemo», στο α' εξάμηνο του 2019. Όπως αναφέρουν πηγές της τράπεζας για τη βοήθεια στην πώληση του χαρτοφυλακίου έχει προσληφθεί ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος Houlihan Lokey Inc.

 Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια διαδικασία  ιδιαίτερα περίπλοκη λόγω της περιορισμένης πρόσβασης της χώρας στις αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι εποπτικές Αρχές δεν έχουν λάβει ακόμα απόφαση για το πώς θα κινηθούν στην περίπτωση που η Πειραιώς δεν αντλήσει τα Κεφάλαια φέτος. Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα να δοθεί παράταση στην Τράπεζα λόγω των μη ευνοϊκών συνθηκών.

Σημειώνεται πως η μετοχή της ελληνικής τράπεζας έχει χάσει το 34% της αξίας της καθώς ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την ίδια στιγμή τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται ως «σκουπίδια» και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από την «επενδυτική βαθμίδα».

Η απαίτηση για άντληση Κεφαλαίων μέσω πωλήσεων ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt) είναι μέρος του σχεδίου που είχε συμφωνηθεί με τις εποπτικές Αρχές για την τόνωση του δείκτη Κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς. Η τράπεζα επίσης έχει δεσμευθεί να καθαρίσει τον ισολογισμό της μέσω της πώλησης «κόκκινων δανείων».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:49 - 28 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.