ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακραία υπερπουλημένες οι τράπεζες- Κοντά στα ιστορικά χαμηλά ο κλάδος

08:09 - 10 Οκτ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ακραία υπερπουλημένες οι τράπεζες- Κοντά στα ιστορικά χαμηλά ο κλάδος

Φαινόμενα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές όπου το… Grexit επικρέμονταν πάνω από τη χώρα, τις τράπεζες και όλη την αγορά λαμβάνουν χώρα εσχάτως στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε μια εποχή που όχι μόνο κουβέντα για Grexit δεν γίνεται, αλλά υπάρχουν και αναβαθμίσεις, τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και τις τράπεζες, εντούτοις ο κλάδος έχει «παραδοθεί» σε μια άνευ προηγουμένου αρνητικότητα, εν μέσω φημών, διαρροών και σεναρίων καταστροφής.

Κανείς δεν αρνείται τα πολλά προβλήματα και τα τεράστια βαρίδια που έχει πάνω του ο κλάδος. Όμως, αυτό που λαμβάνει χώρα, πλησιάζει στο να θεωρηθεί μια τεράστια αρνητική υπερβολή, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Χθες, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 486,21 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν νέο αρνητικό ρεκόρ δυόμισι και πλέον ετών. Χαμηλότερα από αυτή τη ζώνη είχε κλείσει μόνο το Φεβρουάριο του 2016, όταν επικράτησαν μεγάλες πτωτικές ακρότητες, όπου ο κλαδικός δείκτης είχε απωλέσει άνω του 50% της αξίας του μέσα σε μόλις έξι συνεδριάσεις!

Αναλυτικότερα, το ιστορικό ναδίρ για τον κλάδο είναι στις 431,40 μονάδες (με συμψηφισμένα τα reverse split) που είχε κλείσει στις 11 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα που ο Γενικός Δείκτης είδε το χαμηλό 27 ετών, όταν έπεσε ενδοσυνεδριακά στις 420,82 μονάδες! Έκτοτε, ο τραπεζικός δείκτης έβγαλε τρομερά δυναμική αντίδραση και έως τα τέλη εκείνου του Φεβρουαρίου είχε πλησιάσει τις 700 μονάδες.

Διαφορετικοί βεβαίως οι σημερινοί καιροί, όμως ο τραπεζικός κλάδος είναι σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα, και αργά ή γρήγορα, θα βγάλει ισχυρή αντίδραση, φυσικά όχι μιας ή δύο συνεδριάσεων. Η αντίδραση των τραπεζών, θα έχει τη μορφή ελατηρίου…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.