ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα ιστορικά χαμηλά για την Πειραιώς

08:09 - 11 Οκτ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέα ιστορικά χαμηλά για την Πειραιώς
Η απαξίωση της Πειραιώς είναι πρωτοφανής στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τη μετοχή να κλείνει χθες σε νέα ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών, διαλύοντας κάθε άλλο ρεκόρ που υπήρχε στο Χ.Α. με την ταχύτατη, ιλιγγιώδη και άνευ προηγουμένου πτώση της.

Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε χθες στο 1,10 ευρώ με νέα πτώση 2,40%, μετά το -7,62% της Τρίτης, το -10,95% της Δευτέρας, το -3,52% της περασμένης Παρασκευής, το -20,73% της περασμένης Τετάρτης και το -13,23% της Τρίτης 2 Οκτωβρίου!

Χωρίς τα δύο reverse split που έχει κάνει η μετοχή της Πειραιώς, έχει σχεδόν… μηδενίσει, καταγράφοντας πτώση 99,99% από το ξεκίνημα της κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι κατήλθε στην 20η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με αποτίμηση μόλις 480 εκατ. ευρώ, αποτιμώμενη δηλαδή στο ήμισυ της κεφαλαιοποίησης της Eurobank (1,08 δισ. ευρώ), περίπου στο 1/3 της Εθνικής και περίπου στο ¼ της Alpha Bank!

Τέτοια… απόσταση (ποσοστιαία όχι σε εκατ. ευρώ) δεν έχει καταγραφεί ξανά τα τελευταία χρόνια – μεταξύ των μεγάλων τραπεζών – στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πειραιώς χάνει κοντά στο 1 ευρώ, ήτοι περίπου 50% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και διαπραγματεύονταν πάνω από τα 2 ευρώ!

Ο Ασκός του Αιόλου για την περαιτέρω πτώση – απαξίωση της μετοχής της Πειραιώς, άνοιξε πρόσφατα με τις διαρροές και τα δημοσιεύματα ότι η τράπεζα θα χρειαστεί στο εγγύς διάστημα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, ώστε να πετύχει το έλασσον της σταθερότητας.

Πρόσφατα διέρρευσε πως η ΕΚΤ ζήτησε από την Πειραιώς να αυξήσει τα κεφάλαιά της ως το τέλος της χρονιάς, μία αρκετά περίπλοκη προσπάθεια λόγω της περιορισμένης πρόσβασης της χώρας στις αγορές. Παράλληλα, σε μια απόπειρα της τράπεζας να βρει λεφτά στις αγορές, το επιτόκιο που εδόθη ήταν κοντά στο… 12%, προκαλώντας νευρικό κλονισμό σε όλο τον κλάδο, αλλά και τους επενδυτές που έχουν θέσεις σε αυτόν.

Η… καραντίνα στην οποία έχει τεθεί η χώρα από τις αγορές, έχει σημαντική επίπτωση σ’ όλες τις επιχειρήσεις και φυσικά στις τράπεζες, που δεν μπορούν να δανειστούν με ανταγωνιστικούς όρους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συμπτώματα ασφυξίας…

Τελευταία τροποποίηση στις 13:03 - 11 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.