ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκό σχέδιο ελάφρυνσης ελληνικών και ιταλικών τραπεζών από «κόκκινα δάνεια»

00:48 - 28 Νοε 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ευρωπαϊκό σχέδιο ελάφρυνσης ελληνικών και ιταλικών τραπεζών από «κόκκινα δάνεια»
Οι τράπεζες σε Ελλάδα και Ιταλία ψάχνουν τρόπους για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και τα όργανα χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψάχνουν τρόπους για να τις βοηθήσουν. Στο πλαίσιο οι Βρυξέλες ετοιμάζουν ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει ως σκοπό να «ελαφρύνει» το κεφαλαιακό σοκ που δέχονται συνήθως οι τράπεζες όταν πωλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα αναζητείται ήδη ο τρόπος για ελάφρυνση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, με την πρόταση της ΤτΕ και του Γιάννη Στουρνάρα να είναι η πιο πρόσφατη ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι. Ανάλογες λύσεις αναζητούνται και στην Ιταλία, την ώρα που η ΕΚΤ και οι υπηρεσίες της αναζητούν τρόπους ώστε να διαχειριστούν όσο καλύτερα γίνεται οι τράπεζες το κεφαλαιακό σοκ που αναγκαστικά θα υποστούν.
Οι Βρυξέλες ετοιμάζουν ένα νομοθετικό πλαίσιο που σύμφωνα με το Bloomberg «θα κάνει ευκολότερο για τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από προβληματικά assets, χωρίς να επιβαρύνεται πολύ η κεφαλαιακή τους επάρκεια και ικανότητα δανεισμού».

Το Bloomberg επικαλείται μάλιστα και σχετικό έγγραφο, το οποίο παρουσιάζει μια πρόταση συμβιβασμού σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τις τράπεζες. Το πλαίσιο χαράσσουν το Ευρωκοινοβούλιο και η Αυστριακή κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στην υπόθεση εκ μέρους των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

Η πρόταση είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι οι υπεύθυνοι νομισματικής πολιτικής της ΕΕ θέλουν να εφαρμόσουν λιγότερο αυστηρούς κανόνες σε ,ότι αφορά τα κεφάλαια και τη ρευστότητα, μετά από συνεχή αιτήματα των τραπεζών, οι οποίες πασχίζουν να αυξήσουν τα κέρδη τους έπειτα από μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων και σκληρού ανταγωνισμού από τους ξένους ανταγωνιστές τους.

Η νέα αυτή «θεραπεία» του προβλήματος των κόκκινων δανείων μέσω της μαζικής ξεφόρτωσης NPLs αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επαναπροσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζικών νόμων που ήδη έχει ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.