ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ:Εξετάζει την επιβράβευση τραπεζών που αξιοποιούν το τρίτο πρόγραμμα TLTRO

21:00 - 11 Απρ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΕΚΤ:Εξετάζει την επιβράβευση τραπεζών που αξιοποιούν το τρίτο πρόγραμμα TLTRO
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει μηδενικό ή ακόμα και αρνητικό επιτόκιο στις τράπεζες που διοχετεύουν στην οικονομία το ρευστό που δανείζονται από το τρίτο πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγές στο Reuters. Oι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επεξεργάζονται την επιβράβευση των τραπεζών για τη χορήγηση δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να εξαιρέσουν κάποια πλεονάζοντα αποθεματικά των τραπεζών από το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως το Διοικητικό Συμβούλιο εξετάζει κατά πόσον χρειάζεται να μετριαστεί ο αντίκτυπος των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων στην κερδοφορία της ΕΚΤ, μια έμμεση αναφορά σε ρυθμίσεις οι οποίες θα εξαιρούσαν κάποια πλεονάζοντα διαθέσιμα από το αρνητικό επιτόκιο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Reuters, η πλειονότητα των μελών του Δ.Σ.αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τη συγκεκριμένη πρόταση, υποστηρίζοντας πως τα όποια οφέλη για τις τράπεζες θα ήταν περιορισμένα και θα αντισταθμίζονταν από τα ρίσκα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.