ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Alpha Bank: Πως θα ενισχυθεί η μεσαία τάξη

11:26 - 03 Μαϊ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Alpha Bank: Πως θα ενισχυθεί η μεσαία τάξη
Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, περιγράφονται οι προϋποθέσεις ενίσχυσης της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα και μείωσης του τμήματος του πληθυσμού που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας.

Σύμφωνα με την τράπεζα, απαιτείται η ορθότερη και δικαιότερη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, ενώ είναι επίσης απαραίτητη η ανοικοδόμηση κατοικιών οι οποίες θα υποστηρίζονται από τα μελλοντικά εισοδήματα (affordability). Παράλληλα, μεγάλης σημασίας είναι η ενεργός υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, μέσα από την παροχή ισχυρών φορολογικών και λοιπών κινήτρων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αντιστροφή του φαινομένου της διαρροής ανθρωπίνου κεφαλαίου (brain drain).

Στο δελτίο αναφέρεται ακόμη ότι η ενίσχυση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα, προκειμένου να προσεγγίσει τουλάχιστον το μέσο επίπεδο των χωρών του ΟΟΣΑ, υπαγορεύει την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων στην αγορά εργασίας και ειδικότερα τα ζητήματα της υψηλής ανεργίας των νέων, του σταθερά υψηλού ποσοστού των μακροχρόνια ανέργων στη χώρα και της ενίσχυσης των θέσεων πλήρους απασχόλησης και υψηλής εξειδίκευσης (και αμοιβής) έναντι των θέσεων μερικής απασχόλησης.

Τέλος, η τράπεζα υπογραμμίζει πως η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην εργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ενισχυθούν τα κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω της αύξησης των επενδυτικών δαπανών. H υπερβολική φορολογική επιβάρυνση της εργασίας επηρεάζει δυσμενώς τα ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας εξαιτίας των στρεβλώσεων που δημιουργεί στην λειτουργία της αγοράς εργασίας. Υπό αυτήν την έννοια συνιστά ένα σημαντικό εμπόδιο για τη μείωση του ποσοστού φτώχειας και την ενίσχυση, ιδιαίτερα των χαμηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων της μεσαίας τάξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.