ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνηση ματ Βγενόπουλου και ΔΣ στην Κύπρου

10:12 - 25 Μαϊ 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κίνηση ματ πραγματοποίησε ο όμιλος της Marfin μετά την συμφωνία κυρίων που επιτεύχθηκε με την Εκκλησία της Κύπρου. Οι δύο βασικοί μέτοχοι της τράπεζας Κύπρου η Marfin με 8,03% και η Εκκλησία της Κύπρου με ποσοστό 5% συμφώνησαν ότι μπορεί να υπάρξει διάλογος στο μέλλον αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ζήτησε η Marfin να αποσύρει την πρόταση – ψήφισμα προς τους μετόχους της τράπεζας Κύπρου σε αυτή την φάση ωστόσο ήταν σαφές ότι η Εκκλησία αναζητούσε μια λύση διέξοδο αφού θα ήταν δύσκολο να καταψηφίσει την έναρξη διαλόγου μεταξύ της Marfin και της Κύπρου.

Επίσης η συμφωνία Marfin με την Αρχιεπισκοπή εγείρει ένα θέμα μείζονος σημασίας το οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει η διοίκηση της τράπεζας Κύπρου η οποία συγκαλεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για σήμερα το πρωί.

Μέχρι τώρα το management της Κύπρου τασσόταν κατά του διαλόγου με την Marfin.

Όμως η Εκκλησία μαζί με την Marfin δηλαδή οι δύο βασικοί μέτοχοι της Κύπρου συνδιαλέγονται κάτι που δεν πράττει η διοίκηση της Κύπρου.

Πλέον η Marfin έχει επανέλθει δυναμικά στην διεκδίκηση της Κύπρου με καλύτερους όρους σε σχέση με το παρελθόν.

Η Εκκλησία της Κύπρου για πρώτη φορά δεν αποκλείει την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών στο μέλλον.

Στην δήλωση του ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε ότι «κάλεσα τον κ. Βγενόπουλο, ως εκπρόσωπο της Marfin popular bank, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην τράπεζα Κύπρου, και του συνέστησα να αποσύρει το ψήφισμα που εισηγήθηκε στην επικείμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας για έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο τραπεζών με αντικείμενο μια ενδεχόμενη στρατηγική συνεργασία.
Παρότι η Εκκλησία είναι πάντα υπέρ του διαλόγου με επιχειρήματα σε όλα τα θέματα - εθνικά, κοινωνικά και επιχειρηματικά - θεωρούμε ότι, αυτή την περίοδο, η ένταση που υπάρχει μεταξύ των διοικήσεων των δύο τραπεζών, δεν ευνοεί την έναρξη του σχετικού διαλόγου.

Κατά την άποψή μας, μια πιθανή έναρξη διαλόγου θα μπορούσε να επανεξετασθεί στο μέλλον και κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Ο κ. Βγενόπουλος μου εδήλωσε ότι, παρότι διατηρεί τις δικές του θέσεις, θα σεβαστεί πλήρως τις απόψεις και τις υποδείξεις της Εκκλησίας, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τον ηγετικό της ρόλο στην κυπριακή κοινωνία.

O επικεφαλής της Marfin κ Α.Βγενόπουλος επισήμανε:  "Κάναμε μια ενδελεχή συζήτηση με τον Μακαριότατο και οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, συμφωνήσαμε σε όσα σας ανακοίνωσε. Θέλω να τον ευχαριστήσω διότι υπάρχει άριστο κλίμα συνεργασίας μεταξύ μας. "

Η επόμενη ημέρα

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Marfin;

Πηγές προσκείμενες στην Marfin υποστηρίζουν ότι «αυτή την περίοδο ο όμιλος έχει ρίξει το βάρος του στην μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και θέμα Κύπρου θα εξετασθεί την κατάλληλη στιγμή. Όμως θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Marfin έχει πολλές επιλογές και ότι αυτό που φαίνεται μπορεί να μην ισχύει ούτε και στην περίπτωση της Κύπρου»

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν η Marfin έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο ώστε ναεπανέλθει με νέα δελεαστική πρόταση; Μετά την συμφωνία κυρίων με την Εκκλησία καθίσταται σαφές ότι αλλά ζουν τα δεδομένα.

Υπάρχει το ενδεχόμενο η Marfin να ρευστοποιήσει την συμμετοχή της πάνω από τα 15 ευρώ όπως υποστηρίζουν ορισμένοι κύκλοι στην Κύπρο;

Στο ερώτημα αυτό κορυφαίο στέλεχος του ομίλου Marfin έχει τονίσει «η Marfin έχει την δυνατότητα να περιμένει όσο χρειασθεί ώστε να επιτύχει τον στόχο της. Το βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται σχέδιο πώλησης».

Συν τοις άλλοις η Marfin έχει τονίσει σε θεσμικούς επενδυτές ότι δεν θα εξετάσει θέμα με την τράπεζα Κύπρου πριν το τέλος του 2007.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.