ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένας τραπεζίτης, ένας εφοπλιστής και ο... Πανιώνιος!

12:14 - 25 Μαϊ 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε φάση ριζικής ανάκαμψης φαίνεται ότι εισέρχεται ο Πανιώνιος στο ποδόσφαιρο και το μπασκετ αφενός γιατί μετά από πολλά χρόνια διατηρεί σταθερή μετοχική σύνθεση αφετέρου γιατί η νέα διοίκηση εκπονεί μεγαλεπήβολα σχέδια όπως η δημιουργία νέου γηπέδου και αθλητικού κέντρου στοχεύοντας να καταστήσει την ομάδα οικονομικά αυτάρκη.

Η νέα διοίκηση υπό τους κ. Λιανό διευθύνοντα σύμβουλο της Proton bank και τον εφοπλιστή Τσακίρη προσπαθεί να αναβαθμίσει τηνιστορική ομάδα του Πανιωνίου και με την στήριξη των φιλάθλων αλλά και του δήμου Νέας Σμύρνης αλλά και του υπουργείου Αθλητισμού καταβάλλεται μια προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος αθλητικός χώρος.

Θα δημιουργηθεί νέο γήπεδο ποδοσφαίρου και μπασκετ καθώς και εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν για εμπορικές χρήσεις στην Νέα Σμύρνη.

Από την εμπορική εκμετάλλευση των εμπορικών κέντρων που μπορούν να δημιουργηθούν δίπλα στις αθλητικές εγκαταστάσεις οι μέτοχοι του Πανιωνίου υποστηρίζουν ότι θα καταστήσουν την ομάδα σε βάθος χρόνου, δηλαδή μέσα στην 5ετία, αυτάρκη.

Το κόστος της επένδυσης προσεγγίζει τα 50-60 εκατ ευρώ. Το κόστος θεωρείται υψηλό και οι βασικοί μέτοχοι της ομάδας δηλαδή ο κ. Λιανός και ο κ. Τσακίρης έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά επαφών με παράγοντες του υπουργείου Αθλητισμού ώστε να επιχορηγήσουν την μεγάλη επένδυση που σχεδιάζεται.

Ενεργότατη θα είναι και η συμμετοχή των βασικών μετόχων οι οποίοι στηρίζουν την ομάδα του Πανιωνίου η οποία, σημειωτέον, έως τώρα εμφανίζει ζημίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πάγια έξοδα σε ετήσια βάση  του Πανιωνίου των ομάδων ποδοσφαίρου και μπασκετ ανέρχονται στα 7 εκατ ευρώ  εκ των οποίων τα περισσότερα προέρχονται από την ομάδα ποδοσφαίρου , ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια  και γενικότερα από τις αθλητικές εκδηλώσεις είναι πολύ χαμηλότερα που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα έξοδα.  

Για τον Πανιώνιο η δημιουργία ενός πρότυπου αθλητικού χώρου όπου θα στεγάζονται οι επαγγελματικές ομάδες καιο ερασιτέχνης αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα και το υπουργείο Αθλητισμού θα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια των βασικών μετόχων Λιανού και Τσακίρη.

Ο αθλητισμός στην Ελλάδα έχει ανάγκη υγιείς επιχειρηματίες και σταθερότητα ώστε να προοδεύσει και το υπουργείο Αθλητισμού θα πρέπει να αξιολογήσει αυτές τις παραμέτρους.

Η ομάδα του Πανιωνίου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί αυτάρκης.

Τα εισιτήρια που προέρχονται από τους οργανωμένους φιλάθλους είναι περιορισμένα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι οργανωμένοι φίλαθλοι ανέρχονται σε 1000 άτομα ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι παραδοσιακοί οπαδοί κάθε ηλικίας.

Το επόμενο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την δημιουργία του νέου αθλητικού κέντρου στην Νέα Σμύρνη.

Αν τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια, ο Πανιώνιος σε βάθος 5ετίας, θα καταστεί αυτάρκης οικονομικά, βιώσιμος λειτουργικά συνεισφέροντας στον ελληνικό αθλητισμό.

Οι βασικοί μέτοχοι Λιανού και Τσακίρη περνούν το μήνυμα της σταθερότητας στην αγορά ενώ και η ισχυρή περιουσιακή τους κατάσταση αποτελεί ένα εχέγγυο για τον Πανιώνιο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ρευστότητα του εφοπλιστή Τσακίρη υπερβαίνει τα 100 εκατ ευρώ.

Π. Λεωτσάκος

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.