ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τ. Αράπογλου: Έρχονται εξαγορές στις ελληνικές τράπεζες

13:46 - 25 Μαϊ 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ μεγάλων ελληνικών τραπεζών προβλέπει για το επόμενο διάστημα ο διοικητής της Εθνικής τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου. Στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο κ Αράπογλου επισήμανε ότι δεν είναι δυνατό σε άλλες ευρωπαϊκέςχώρες οι 2 - 3 τράπεζες να ελέγχουν το 80% της αγοράς και στην Ελλάδα οι 5 μεγαλύτερες τράπεζες να κατέχουν μερίδια αγοράς 70%. Η τάση συγκέντρωσης στον κλάδο των τραπεζών στην Ελλάδα είναι επιβεβλημένη αφενός για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας αφετέρου για την δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζών.

Ο διοικητής της Εθνικής εμφανίσθηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου καθώς επισήμανε ότι «οι μέτοχοι δεν μείνουν παραπονεμένοι» ενώ τόνισε ότι σύντομα θα κατατεθούν οι αναλογιστικές μελέτες για το ασφαλιστικό της τράπεζας.

Είναι χαρακτηριστικό να τονισθεί ότι το 45% των κερδών πλέον προέρχεται από το εσωτερικό και το υπόλοιπο 55% από το εξωτερικό συμπριλαμβανομένων και των εσόδων από το επενδυτικό χαρτοφυλάκαιο.

Στην γενική συνέλευση των μετόχων όπου παραβρέθηκε το 34,13% ο διοικητής της Εθνικής αναφέρθηκε στην πορεία της τράπεζας τα τελευταία 3 χρόνια.

Η θητεία του κ. Αράπογλου έληξε και ανανεώθηκε από την τακτική γενική συνέλευση.

Ο όμιλος της Εθνικής έχει βελτιστοποιήσει τις επιδόσεις της και είναι ενδεικτικό ότι η κεφαλαιοποίηση από 6 δις ευρώ αρχές του 2004 προσεγγίζει πλέον τα 21 δις ευρώ καταγράφοντας αύξηση 200% αν αφαιρεθούν και τα 3 δις ευρώ της αύξησης κεφαλαίου.

Τα οφέλη για τους μετόχους είναι πολλαπλάσια επισήμανε ο κ. Αράπογλου καθώς π.χ. το ΙΚΑ τα τελευταία 3 χρόνια έχει αυξήσει την περιουσία του κατά 263 εκατ ευρώ λόγω της βελτίωσης της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής τράπεζας.

Το ασφαλιστικό

Η Εθνική τράπεζα έχει υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Απασχόλησης για  υπαγωγή στο ΙΚΑ και το ΕΤΑΤ όσον αφορά την κύρια και επικουρική ασφάλιση αντίστοιχα.

Εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθεί η αναλογιστική μελέτη από το υπουργείο Οικονομίας για την επικουρική ασφάλιση και θα ακολουθήσει σε εύθετο χρόνο και για την κύρια.

Η Εθνική έχει προτείνει την δημιουργία ενός τρίτου πυλώνα ώστε να καλυφθούν τυχόν διαφορές από την υπαγωγή της Εθνικής στο ΙΚΑ και το ΕΤΑΤ.

Όσον αφορά το Ταμείο Υγείας συστήθηκε επιτροπή ώστε να επιλύσει τα προβλήματα κατατέθηκαν προτάσεις όπως π.χ. να ενισχυθεί με 6 εκατ ευρώ κ.α. αλλά η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.

Τουρκία

Η Εθνική τράπεζα στοχεύει στην επόμενη 3ετία να διαθέτει δίκτυο 500 καταστημάτων.

Η Τουρκία σύμφωνα με τον κ Αράπογλου αποτελεί πόλο έλξης για ξένες επενδύσεις.

Το 2005 επενδύθηκαν 10 δις δολάριατο 2006 περί 21 δις δολάρια και στις αρχές του 2007 περί τα 11 δις.

Η επενδυτική κοινότητα επιβραβεύει τις επενδύσεις της Εθνικής στην Τουρκία επισήμανε ο κ Αράπογλου.

Π. Λεωτσάκος

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.