ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προκλητική η στάση της ΤτΕ

09:54 - 31 Μαϊ 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τουλάχιστον προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία ενώ διαπίστωσε παραβάσεις όσον αφορά τα δομημένα προϊόντα , ενώ υπήρξαν τράπεζες που έλαβαν προμήθεια ως 10,42% τελικά τα πρόστιμα που επέβαλλε ήταν μόλις 120 χιλιάδων ευρώ.

Η στάση της ΤτΕ εκθέτει την ίδια ως εποπτική αρχή ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύει τις τεράστιες ανισότητες στο τραπεζικό σύστημα

Αντί να επιβραβεύεται η τράπεζα που τηρεί τους κανόνες επιπλήττεται ο παραβάτης και κυρώνεται με πρόστιμα τα οποία είναι αναντίστοιχα του κέρδους που αποκόμισε ο παραβάτης.

Η ΤτΕ συνολικά επέβαλλε πρόστιμα υπό την μορφή άτοκης κατάθεσης σε δύο τράπεζες μετά την εξέταση των καταγγελιών που υπήρξαν.

Φημολογείται ότι η τράπεζα που υπέστη τα πρόστιμα είναι μεγάλη ιδιωτική τράπεζα με πάρα πολύ μεγάλη παρουσία στα δομημένα προϊόντα και επίσης μια μικρότερη ταχέως αναπτυσσόμενη ιδιωτική με έδρα την Κύπρο.  

Ουσιαστικάυποχρεούνται οι δύο τράπεζες για 6 μήνες να καταθέσουν 12 εκατ ευρώ άτοκα στην ΤτΕ δηλαδή θα εμφανίσουν απώλειες 120 χιλιάδων ευρώ.

Όσοαφορά τις καταγγελίες ιδιωτών η ΤτΕ επέβαλλεκύρωση με τη μορφή άτοκης κατάθεσης, 6 μηνών, ποσού 4 εκατ ευρώ για μη επαρκή ενημέρωση αναφορικά με τις επιπτώσεις που συνεπάγεται η πρόωρη ρευστοποίηση τίτλων.

Όσον αφορά τις συναλλαγές με ασφαλιστικά ταμεία να επιβάλει σε μία τράπεζα κύρωση με τη μορφή άτοκης κατάθεσης, 6 μηνών, ποσού 8 εκατευρώ για την εκ μέρους της υιοθέτηση, κατά παράβαση της σχετικής με τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών, απρόσφορου και αναντίστοιχου με τις παρεχόμενες υπηρεσίες τρόπου υπολογισμού της προμήθειας, η οποία και διαμορφώθηκε τελικώς σε υπερβολικό ύψος.

Σημειώνεται ότι ωςπρος την παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης η προμήθεια ανήλθε στο 2,88%, πλην μιας τράπεζας όπου η διαφορά κυμάνθηκε από 4 έως 10,42%

Ως προς τις συναλλαγές αναδοχής ανήλθε μέχρι 3,10%

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει σκόπιμο να διευκρινίσει ότι το αίτημα των δικαστικών αρχών για παροχή στοιχείων ως προς τις συναλλαγές πιστωτικών ιδρυμάτων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για το διάστημα 1999-2005 δεν έχει την έννοια εντολής προς έλεγχο συγκεκριμένων παραβάσεων. Κατά συνέπεια,η Τράπεζα της Ελλάδος αξιολογεί τα σχετικά στοιχεία αυτοτελώς, στο πλαίσιο της εποπτικής της αρμοδιότητας.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.