ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Alpha : Τι κρύβεται πίσω από την άνοδο της μετοχής

10:03 - 15 Ιουν 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οργιο φημών έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο την Alpha bank που την εμπλέκουν σε μια σειρά deals ωστόσο η βασική αιτία ανόδου της μετοχής είναι η προεξόφληση από την αγορά της βελτίωσης της ποιότητας της κερδοφορίας της στο α΄ 6μηνο του 2007 στην οποία έχει αναφερθεί εκτενώς το «R». Αρχικά με αφορμή την δήλωση Αράπογλου της Εθνικής για συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών ορισμένοι έσπευσαν να τονίσουν ότι υπάρχουν διεργασίες ώστε να συγχωνευθούν η Alpha bank και η Εθνική τράπεζα.

Στην συνέχεια καλλιεργήθηκαν φήμες περί προσέγγισης της Alpha με την Eurobank και εσχάτως έχει επανακάμψει σε επίπεδο φημών το  ενδιαφέρον της BNP Paribas.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αφορμή για την εμπλοκή της BNP Paribas διαδραμάτισε η παρουσία την άλλη εβδομάδα του προέδρου του γαλλικού τραπεζικού ομίλου κ. Michel Pebereau στην Ελλάδα με αφορμή τα 25 χρόνια παρουσίας της BNP  στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι από το 2001 χρονολογείται ή φημολογείται το ενδιαφέρον της BNP Paribas για την Alpha bank.

Ωστόσο έως τώρα δεν έχει υπάρξει καμιά εξέλιξη.

Το management Κωστόπουλου που ελέγχει το 10% της τράπεζας αλλά υποστηρίζεται από ένα σκληρό πυρήνα μετόχων που αγγίζουν το 20% και δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει το 35% μαζί με μικρομετόχους και άλλους θεσμικούς στρατηγικά και μελλοντικά ίσως να επιδίωκε μια στρατηγική συνεργασία με ξένη τράπεζα.

Όμως δύσκολα θα προχωρούσε ένα deal πριν επιλύονταν θέματα όπως το ασφαλιστικό , εργασιακά κ.α.

Παράλληλα το management αλλά και η τράπεζα γενικότερα αισθάνονται δυνατοί και στοχεύουν στην περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιοποίησης.

Το θέμα της αποτίμησης έχει απασχολήσει πολύ σοβαρά το management και διαφαίνεται ότι μετά τις παρουσιάσεις στο εξωτερικό οι ξένοι επανακάμπτουν.

Η μετοχή της Alpha είχε δεχθεί και τις μεγαλύτερες πιέσεις το προηγούμενο διάστημα και είναι λογικό εφόσον τα κέρδη 6μήνου βελτιώνονται οι ξένοι θεσμικοί να επανατοποθετούνται προεξοφλώντας την βελτίωση της κερδοφορίας.

Τα σενάρια περί επικείμενων deals θα πρέπει να αξιολογούνται με ιδιαίτερη προσοχή.

Οι γαλλικές τράπεζες δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα ωστόσο έως τώρα η Alpha bank δεν έχει προχωρήσει σε κάποια κίνηση.

Συν τοις άλλοις η εμπειρία έχει αποδείξει ότι όταν στηναγορά υπάρχουν φήμες αυτό συνεπάγεται ότι μάλλον κάποιοι κατασκευάζουν πληροφορίες.

Τέτοια deals δεν είναι δυνατό να κυκλοφορούν στα χρηματιστηριακά γραφεία όπως αναφέρει τραπεζική πηγή.

Το κυριότερο όμως είναι ότι η Alpha bank βρίσκεται σε μια φάση όπου μετά τα αποτελέσματα του α΄ τρίμηνου θα επανακάμψει.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα αποτελέσματα θα είναι ποιοτικότερα στο α΄6μηνο του 2007.

Τα κέρδη λοιπόν αποτελούν τον βασικό  τροφοδότη της μετοχής και αποτελούν την βασική αιτία ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησης το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα φαίνεται ότι η αγορά εξορθολογίζει το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας στις κεφαλαιοποιήσεις μεταξύ της Alpha bank και της Eurobank.

H κεφαλαιοποίηση της Eurobank διαμορφώνεται στα 12,02 δις ευρώ και της Alpha bank στα 9,5 δις ευρώ.

Δηλαδή η διαφορά μεταξύ των δύο τραπεζών από 2,8 δις ευρώ μειώνεται στα 2 δις ευρώ.

Διαφαίνεται ότι σε αυτή την φάση μια ορθολογική διαφορά υπέρ της Εurobank σε σχέση με την Alpha κινείται μεταξύ 1 και 1,2 διςευρώ.

Αυτό συνεπάγεται ότι η κεφαλαιοποίηση της Alpha θα επανέλθει στα 10 δις ευρώ με τάση περαιτέρω αύξησης αν το επιτρέψουν οι χρηματιστηριακές συνθήκες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι διαφορά στην κεφαλαιοποίηση μεταξύ της Eurobank και της Alpha είναι δικαιολογημένη λόγω της πιο επιθετικής πολιτικής και της μεγαλύτερης ανάπτυξης που εμφανίζει η Eurobank.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.