ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εισέρχεται στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» την ερχόμενη Πέμπτη

12:07 - 09 Δεκ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εισέρχεται στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» την ερχόμενη Πέμπτη
Στις 12-13 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο APS (Σχέδιο «Ηρακλής») για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να αναλάβει «κόκκινα» δάνεια που θα φτάσουν τα 31,5 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το συνολικό ποσό των τιτλοποιήσεων που προτίθενται να μεταφέρουν στον «Ηρακλή» οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και που αναλύεται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια 12 δισ. ευρώ από την Alpha Bank, 7,5 δισ. ευρώ από τη Eurobank, 6 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και άλλα 6 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγγυήσεις του Δημοσίου που θα συνοδεύσουν τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων αυξήθηκαν από τα 9 στα 12 δισ. ευρώ. Ο υπερδιπλασιασμός των κρατικών εγγυήσεων είναι ενδεικτικός του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των τραπεζών να συμμετάσχουν στον «Ηρακλή», έναντι της αρχικής δυσπιστίας που εξέφραζαν για τη λειτουργικότητα της συστημικής λύσης τον Ιούλιο, όταν ξεκίνησε να συζητείται η προοπτική του ελληνικού APS.

Οι βάσεις για το σχέδιο «Ηρακλής» μπήκαν στις 12-13 Ιουλίου. Το υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε το αρχικό σχέδιο νόμου και το έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Σεπτεμβρίου, έλαβε το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) στις 10 Οκτωβρίου και είχε έτοιμο τον τελικό νόμο στις 10 Νοεμβρίου. Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου αναμένεται η ΕΚΤ να γνωστοποιήσει την γνώμη της για το σχέδιο.



Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.