ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεκτό το αίτημα των τραπεζών για μηδενικό ρίσκο στον «Ηρακλή»

15:25 - 17 Μαρ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) φέρεται να έκανε δεκτό το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για μηδενικό συντελεστή στάθμισης (zero risk weight) στους τίτλους υψηλής διαβάθμισης των τιτλοποιήσεων των «κόκκινων» δανείων υπό το σχέδιο «Ηρακλής».

Η εξέλιξη έγινε γνωστή κατά την διάρκεια συνάντησης των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Το θέμα του zero risk ήταν η μεγαλύτερη εκκρεμότητα για την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής, κάτι που προκάλεσε ανησυχίες και αβεβαιότητα στους επενδυτές, σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που θα είχε η απόδοση ρίσκου, στους κεφαλαιακούς δείκτες των συστημικών τραπεζών.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, που αποτελεί και το κριτήριο για την απόδοση του μηδενικού κινδύνου, ο SSM ήταν αρνητικός στη χαλάρωση αυτή του κριτηρίου και ζητούσε την κάλυψη εγγυήσεων με μετρητά από τα αποθεματικά ρευστότητας του Δημοσίου, ή και με κάλυψή τους με κρατικά ομόλογα, με ομόλογα του Δημοσίου διάρκειας ίσης με τα ομόλογα που θα εκδίδουν οι τράπεζες.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει τις κινήσεις τους, καθώς περιμένουν και την επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος από τον SSM

Τελευταία τροποποίηση στις 15:26 - 17 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.