ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DBRS: Οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων στηρίζουν την ελληνική αγορά

10:59 - 21 Απρ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
DBRS: Οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων στηρίζουν την ελληνική αγορά
Η είσοδος ανεξάρτητων εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων αλλάζει θετικά το τοπίο στην ελληνική αγορά εξυπηρέτησης «κόκκινων» δανείων, υπογραμμίζει η DBRS σε έκθεσή της.

Οι εταιρίες διαχείρισης έχουν μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση απαιτήσεων, παίρνοντας μαθήματα από άλλα καθεστώτα και εφαρμόζοντάς τα στην ελληνική αγορά. Αυτό λογικά θα βοηθήσει την Ελλάδα, καθώς αναμένεται να ανακάμψει γρήγορα, μειώνοντας και το υψος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στη χώρα, τονίζει ο οίκος.

Η DBRS επισημαίνει την είσοδο στην ελληνική αγορά «παικτών» όπως η Dovalue, η Cerved και η Intrum, αλλά και τη βελτίωση του νομικού πλαισίου στη χώρα.

Οι εταιρίες αυτές, σημειώνει, υιοθέτησαν προσέγγιση αντίστοιχη με αυτή στην Ιταλία όσον αφορά στα χαρτοφυλάκια ΝPLs: Αποκτούν και το προσωπικό διαχείρισης απαιτήσεων των τραπεζών μαζί με τα χαρτοφυλάκια των δανείων. Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα, τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις εταιρίες εξυπηρέτησης, καθώς οι τράπεζες καθαρίζουν τους ισολογισμούς τους και μειώνουν αναλογικά και το προσωπικό τους, κάτι που τους επιτρέπει να ασχοληθούν με τη βελτίωση των μοντέλων δανεισμού, ενώ οι εταιρίες διαχείρισης αποκτούν στελέχη με εμπειρία στα εν λόγω χαρτοφυλάκια.

Σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκε αντίστοιχο μοντέλο, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, το ύψος των ΝPLs σταθεροποιείται και υποχωρεί έκτοτε. Ο οίκος αναμένει αντίστοιχες θετικές τάσεις και στην ελληνική αγορά.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:11 - 21 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.