ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επί τάπητος το ύψος της επιδότησης των δόσεων κόκκινων δανείων

10:17 - 02 Μαϊ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Επί τάπητος το ύψος της επιδότησης των δόσεων κόκκινων δανείων
Σε διαδικασία οριστικοποίησης με τους θεσμούς είναι η κυβέρνηση για σειρά θεμάτων που αφορούν το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας που θα ισχύσει ως το τέλος του έτους, δηλαδή πριν ενεργοποιηθεί ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται να εκδοθεί αναμένεται θα αποκαλυφθούν κάποιες σχετικές πτυχές. Κεντρικό ζήτημα είναι το ύψος της επιδότησης των δόσεων όσων βρεθούν σε δυσκολία αλλά και το πώς θα επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, κάτι που καθιερώνεται για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει περίπου 350.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων 200 - 250.000 έχουν ενήμερα δάνεια. Επίσης, το νέο πλαίσιο, εκτιμάται ότι δεν θα καλύπτει μόνο δάνεια ως 31/12/2018, αλλά και τα μεταγενέστερα. Μένει να φανεί, βέβαια, πόσο θα επηρεάσει ο κορονοϊός τα δάνεια και αν τελικά το όλο νούμερο θα εκτιναχτεί.

Το συνολικό κόστος, πάντως ,μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει στα 300 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους.

Μέχρι στιγμής στο σχέδιο είναι να ενταχθούν οι εξής κατηγορίες δανείων:

1. Τα «πράσινα» δάνεια, δηλαδή αυτά που είναι ενήμερα. Εδώ η επιδότηση ξεκινά από το 90%.

2. Τα «κόκκινα» δάνεια. Εδώ η επιδότηση ξεκινά από το 80%.

3. Τα καταγγελμένα δάνεια, δηλαδή των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών, σύμφωνα τουλάχιστον με τη «σφραγίδα» των τραπεζών. Εδώ η επιδότηση ξεκινά από το 70%.

Η επιδότηση θα βαίνει μειούμενη προς το τέλος του έτους, οπότε και ενεργοποιείται ο νέος Πτωχευτικός, ο οποίος στο προδικαστικό στάδιο προβλέπει, επίσης, επιδότηση για ευάλωτα νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Υποστήριξη στο σύνολο των δανειοληπτών

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:22 - 02 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.