ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνικές τράπεζες: Ένεση ρευστότητας 6,6 δισ. ευρώ τον Μάιο

12:41 - 12 Ιουν 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ελληνικές τράπεζες: Ένεση ρευστότητας 6,6 δισ. ευρώ τον Μάιο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν ρευστότητα 6,6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Μάιο για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους.

Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα, βάσει των επίσημων στοιχείων, έφθασε τα 28,1 δισ. ευρώ τον Μάιο από 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα τον Φεβρουάριο ήταν μόλις 7,6 δισ. ευρω.

Ωστόσο η πανδημία του νέου κορονοϊού και οι αυξημένες ανάγκες που αυτή δημιουργεί στρέφει και πάλι τις ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για ρευστότητα. Σημειώνεται ότι η ρευστότητα αυτή προσφέρεται από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το επίτοκιο είναι αρνητικό (-1,0%).

Ο μαζικός δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ κατέστη εφικτός μετά τον Απρίλιο, οπότε η επικεφαλής της Κρ. Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα δέχεται κατ΄εξαίρεση τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για την παροχη ρευστότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.