ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πειραιώς: Μαζί με τις επιχειρήσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας Κύριο

12:00 - 27 Ιουλ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πειραιώς: Μαζί με τις επιχειρήσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Η έκρηξη της πανδημίας βρήκε την Τράπεζα Πειραιώς προετοιμασμένη, ήδη από τις αρχές του χρόνου, να εφαρμόσει ένα πολύπλευρο συνεκτικό σχέδιο με προτεραιότητες, την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών της, την κοινωνική προσφορά, την επιχειρησιακή της συνέχεια και την υποστήριξη των εταιρικών και ιδιωτών πελατών της ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν αλλά και σε δεύτερο χρόνο να ξεπεραστούν οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα και στο επιχειρείν.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Reporter Μagazine Ιουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος Μαΐου, δηλαδή στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, η Τράπεζα είχε χρηματοδοτήσει την οικονομία με €2,2 δις. νέα δάνεια, καλύπτοντας τους αρχικούς της στόχους και όπως έχει ήδη ανακοινώσει, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει χορηγήσει συνολικά νέα δάνεια ύψους €5 δις. που θα στηρίξουν σημαντικά την ταχεία αντιμετώπιση των υφεσιακών πιέσεων και την αντιστροφή της τάσης ήδη από τον επόμενο χρόνο.

Ταυτόχρονα, κινητοποιήθηκε ενεργά προκειμένου να υποστηρίξει τους πελάτες της να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες του lockdown που έχουν πλήξει δραματικά όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της οικονομίας. Η υποστήριξη αυτή περιλαμβάνει τόσο τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το κράτος και υλοποιούνται από την Τράπεζα όσο και τα εξειδικευμένα προγράμματα που η ίδια η Τράπεζα έχει δημιουργήσει για την πλήρη υποστήριξη του επιχειρείν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως το τέλος Μαΐου η Τράπεζα σε απευθείας συνεννόηση με τις μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις – πελάτες της έχει εγκρίνει αιτήματα για αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίου συνολικού ύψους €2,5 δις. Επιπλέον, ειδικώς για την κατηγορία των φυσικών προσώπων που είναι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες ή έχουν ατομικές επιχειρήσεις και έχουν πληγεί άμεσα λόγω της αναστολής λειτουργίας της δραστηριότητάς τους, η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε αναστολή καταβολής των δόσεών τους, ύψους περίπου €1,9 δις., για διάστημα 3 μηνών.

Χρηματοδοτήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Η Τράπεζα συμμετείχε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης  του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, για την παροχή κεφαλαίων κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για 2 χρόνια που ήδη ολοκληρώθηκε.  Μέσω της Τράπεζας Πειραιώς θα καλυφθούν 3.300 αιτήσεις που αντιστοιχούν στο 32% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν από την ΕΑΤ. Τα ποσά που θα διοχετευθούν μέσω της Πειραιώς ανέρχονται σε €385 εκατ. από το σύνολο του €1,2 δις. που θα χορηγηθούν συνολικά από όλο το τραπεζικό σύστημα.  

Ρευστότητα με παροχή εγγύησης

Επίσης η Τράπεζα συμμετέχει στο «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID 19», με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω της χορήγησης δανείων κεφαλαίου κίνησης, συνολικού ύψους €1,04 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας την παρεχόμενη εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που καλύπτει το 80% του δανείου. Σημειώνεται ότι το σύνολο του ποσού που θα διαχειριστούν και θα διαθέσουν  οι τράπεζες ανέρχεται σε €3,55 δις.

Οι εγγυήσεις μπορούν να αξιοποιηθούν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις για νέο δανεισμό για την κάλυψη αναγκών σε ρευστότητα. Ο μηχανισμός αυτός έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και συγκεκριμένα, τα δάνεια αυτά προϋποθέτουν μειωμένες εξασφαλίσεις και ταυτόχρονα έχουν προνομιακή τιμολόγηση.  Η περίοδος συμμέτοχης στο συγκεκριμένο προϊόν λήγει το Δεκέμβριο του 2020, ενώ οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένονται άμεσα. 

Με άλμα στην ψηφιακή εποχή

Η Τράπεζα Πειραιώς είχε προετοιμαστεί από την αρχή του χρόνου για το ενδεχόμενο μιας πανδημίας έχοντας εκπονήσει ένα συνεκτικό και πολύπλευρο σχέδιο. Οι άξονες του σχεδιασμού στηρίχτηκαν στην διαρκή ενημέρωση προσωπικού και πελατών, τη λήψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους και τους πελάτες και το διαχωρισμό  κρίσιμων μονάδων λειτουργίας έτσι ώστε να συνδυάζεται η ασφάλεια και επιχειρησιακή μας συνέχεια. Μεταξύ άλλων δόθηκε έμφαση στην τηλε-εργασία και στην διαδικτυακή συνεργασία, όπου ήταν εφικτό. Έμφαση δόθηκε επίσης στην περαιτέρω εξοικείωση των πελατών με την ψηφιακή τραπεζική μέσω της winbank και η αύξηση των σχετικών δραστηριοτήτων ήταν εντυπωσιακή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ηλεκτρονική ψηφιακή υπογραφή που δόθηκε ως δυνατότητα στους πελάτες εν μέσω πανδημίας.

Εταιρική υπευθυνότητα και κοινωνική προσφορά

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Τράπεζας στις ανάγκες του συστήματος υγείας που δημιούργησε το ξέσπασμα της πανδημίας. Ήδη από τις πρώτες ημέρες η Τράπεζα προχώρησε σε δωρεά υγειονομικού υλικού πρώτης ανάγκης (20 αναπνευστήρες), το οποίο επελέγη  σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας. Πέραν αυτής της προσφοράς, ενθάρρυνε τη συμμετοχή των πελατών της στη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, αξιοποιώντας την ηλεκτρονική υπηρεσία Pay & Save και προσέφερε το ποσό των 420.00 ευρώ για τις ανάγκες που προέκυψαν από τον αγώνα κατά του COVID-19.

Παράλληλα, και παρά τις δύσκολες συνθήκες, η Τράπεζα συνέχισε να υλοποιεί δράσεις στο πλαίσιο της πολιτικής Εταιρικής Υπευθυνότητας που ακολουθεί με συνέπεια. Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων  ανακοίνωσε τη διάθεση 26 εξοπλισμένων κατοικιών στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα για τη φιλοξενία καρκινοπαθών, καθώς και των συγγενών και συνοδών τους, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Το lockdown δεν εμπόδισε τη συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος «Project Future» το οποίο συνεχίστηκε σε ψηφιακό πλέον περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο να στηρίζει τους νέους στην προσπάθειά τους να εισέλθουν σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα προσφέρει στους νέους υποψηφίους πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία, δεξιότητες και επιχειρηματικές επαφές, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας στο μέλλον.

 Η Τράπεζα φιλοξένησε το πρώτο μέρος του 4ου κύκλου κατάρτισης σε ένα εντελώς ψηφιακό περιβάλλον, με τη συμμετοχή 244 συμμετεχόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις της Τράπεζας Πειραιώς έναντι της πανδημίας έχουν αναρτηθεί και από το UNEP FI (United Nations Environment Programme Finance Initiative)

  

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:36 - 27 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.