ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο «Ηρακλής ΙΙ» στις συζητήσεις ΥΠΟΙΚ–Τραπεζών

10:45 - 14 Δεκ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ο «Ηρακλής ΙΙ» στις συζητήσεις ΥΠΟΙΚ–Τραπεζών
Εντατικές διαπραγματεύσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα μεταξύ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών για το σχέδιο του «Ηρακλή ΙΙ» που μέσα από μια διαδικασία νέων εγγυήσεων 10-12 δισ. ευρώ έχει στόχο να ενισχύσει περαιτέρω την προσπάθεια για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέσω τιτλοποιήσεων.

Το πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει από την 1η Μαΐου 2021 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και τούτων δοθέντων θα πρέπει να γίνει μια εντατική προσπάθεια για να οριστικοποιηθεί το σχέδιο που θα υποβληθεί στην Κομισιόν για να λάβει έγκριση.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επισημάνει κάποια σημεία για αλλαγές σε θέματα στις ρήτρες συμβάσεων, π.χ. επιδιώκουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στους στόχους των business plans για τις ανακτήσεις οφειλών από τις τιτλοποιήσεις που θα διαχειριστούν οι εταιρείες διαχείρισης. Ουσιαστικά η εμπειρία της πανδημίας και οι νέες προκλήσεις που έχει θέσει στις τράπεζες έχει οδηγήσει στις σκέψεις αυτές ώστε να προβλεφθούν ενδεχόμενα ζητήματα που θα προκύψουν από νέες κρίσεις.

Να σημειωθεί ότι ο νέος «Ηρακλής» αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα στην προσπάθεια για επίτευξη μονοψήφιου δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι τα τέλη του 2022 για τις τράπεζες κι εν όψει νέα τιτλοποιήσεων που οργανώνουν οι συστημικές τράπεζες.

Στο μεταξύ την αναγκαιότητα της πολιτικής Ευρώπης έναντι των αγορών επεσήμανε ο υφυπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός στην έναρξη του 4ου Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που διοργανώνεται από την ομάδα φοιτητών «Get Involved» και υποστηρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Ο «Ηρακλής» αποτέλεσε κορυφαία μεταρρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης διότι μέσω αυτού του μηχανισμού, τα κόκκινα δάνεια του τραπεζικού συστήματος μειώνονται κατά 30-35 δισ. ευρώ είπε ο κ. Ζαββός και προσέθεσε:

«Αποτελεί μια συστημική λύση που αναδιοργανώνει και ισχυροποιεί το τραπεζικό σύστημα, αλλά και μια λύση που βασίζεται στην αγορά χωρίς να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο.

Μέσα σε ένα χρόνο, οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο και περιμένουμε και την τέταρτη πριν από το τέλος του έτους.

Το γεγονός αυτό, εν μέσω μάλιστα της πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης, αποδεικνύει την έμπρακτη εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στον Ηρακλή, αλλά και στις προοπτικές της χώρας.

Ο Ηρακλής έχει επικροτηθεί από όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του επικεφαλής του SSM, κ. Andrea Enria, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο ευρωπαίος επόπτης δήλωσε πως, χάρη στον Ηρακλή, έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων και ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχίσει με βάση τον σχεδιασμό μας, ενώ προέτρεψε τις τράπεζες να επιταχύνουν ακόμα περισσότερο την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Δεύτερος στοίχος παραμένει η εξάλειψη όλων των άλλων εμποδίων που κατακερματίζουν ακόμη και σήμερα την ενιαία τραπεζική αγορά.

Η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ θα ενισχύσει την ενιαία αγορά, αντιστρέφοντας την τάση κατακερματισμού, η οποία εμποδίζει την ελεύθερη ροή κεφαλαίων και παροχή υπηρεσιών επιβάλλοντας δυσανάλογα κόστη εν τέλει στον καταναλωτή.

Οι τράπεζες θα πρέπει λειτουργούν σε διασυνοριακή βάση ως ένας φυσιολογικός μηχανισμός μεταφοράς της νομισματικής πολιτικής και θα παρέχουν ρευστότητα στις εταιρείες και τους επιχειρηματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία.»

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:00 - 14 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.