ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P για stress tests: Εύλογη η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών

15:45 - 03 Αυγ 2021 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
S&P για stress tests: Εύλογη η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών
Για εύλογη ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών κάνει λόγο ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των stress tests στα οποία υποβλήθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι προσπάθειες που έκαναν οι ελληνικές τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τους συνέβαλε αναμφίβολα στην ανθεκτικότητα που έδειξαν στα stress tests που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει ο S&P.

«Οι τράπεζες συνέχισαν να πωλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την αρχή του 2021 και η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε επίσης σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της», σημείωσε ο οίκος.

Με βάση τα αποτελέσματα των stress tests, η Alpha Bank, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα ανέφεραν δείκτες βασικών εποπτικών κεφαλαίων Fully Loaded στο τέλος του 2023 της τάξης του 8,3%, 7,6%, 6,5% και 6,4%, αντίστοιχα.

Επίσης, ο Standard & Poor's δεν αναμένει αλλαγή των αξιολογήσεων για τις τράπεζες που υποβλήθηκαν στα stress tests, καθώς δεν σημειώθηκαν μεγάλες εκπλήξεις.

Παράλληλα, ο S&P θεωρεί ότι η επιχειρηματική θέση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι επαρκής και η χρηματοδοτική θέση και η ρευστότητά τους είναι μεσαία και επαρκής.

Σχετικά με τη θέση τους όσον αφορά τον κίνδυνο, αυτή θεωρείται μέτρια για την Πειραιώς και επαρκής για τις υπόλοιπες τράπεζες. Τα κεφάλαια και τα κέρδη θεωρούνται αδύναμα και για τις τέσσερις τράπεζες (στη διαβάθμιση 4-5 για την Eurobank και 3-4 για τις άλλες τράπεζες). Το outlook για την Πειραιώς είναι B σταθερό και για τις άλλες τρεις B+ σταθερό.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της S&P, η Eurobank φαίνεται πως ήταν σε καλύτερη θέση με μικρότερη αρνητική επίδραση αλλά η Alpha Bank είχε καλύτερους δείκτες κεφαλαίων. Αντίθετα, οι δύο άλλες βρίσκονται στο ίδιο τεταρτημόριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:14 - 03 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.